Forró italok télen

Ha kint hideg és kellemetlen az idő, valami meleg különösen jót tesz a lelkünknek. Semmi sem jobb, mint amikor a kinti hőmérséklet fagypont alatt van, kényelmesen ülni a kanapén egy csésze forró csokoládéval, teával vagy kávéval – és kikapcsolódni. A forró italok némelyike még pozitívan is hat az egészségünkre, másokat azonban csak mértékkel fogyasszunk, mivel nagy a kalóriatartalmúak.

Forró csokoládé

Egy csésze csodálatosan illatos forró csokoládé még zord téli időjárásban is gondoskodik a jókedvről. És noha a sötét csokoládé nagy kalóriatartalmú, jót tesz egészségének: a kakaó ugyanis sok antioxidánst tartalmaz, és ez többek között a rákbetegségektől véd.Forró csokoládé

Saját készítésű forró csokoládé: tegyen 100 gramm sötét csokoládét egy edénybe és adjon hozzá 3 evőkanál cukrot, valamint 1 liter tejet. Forrósítsa meg a tejet, és közben kavargassa mindaddig, míg a csokoládédarabkák teljesen feloldódnak – arra ügyeljen, hogy a tej ne forrjon. Ezután tálalja a forró csokoládét egy pici tejszínnel.

Kalóriaszegény változat: készítse a forró csokoládé zsírszegény tejből, és mondjon le a tejszínről.

Tea

Egy csésze forró tea felmelegít belülről bennünket a téli séta után. Akár második és harmadik csészével is megihat, ugyanis a teának szinte semmi kalóriatartalma nincs. Még a cukrozott teának is mindössze 30 g a kalóriatartalma. Attól függően, hogy milyen típusú teát választunk, a meleg ital pozitív hatással van az egészségre. Bizonyos teák csodákra képesek megfázás, illetve gyomor-vagy bélrendszeri rendellenességek esetén. A következő teafajták legyenek mindig raktáron:

  • Mentatea: segít fejfájás esetén és nyugtatja a gyomor- és hasfájást
  • Édeskömény tea: segít a rekedtségnél és puffadásnál
  • Kamillatea: gyulladásgátló és különösen jó torokfájás esetén gargarizálásra
  • Zsályatea: segít gyomor-bélpanaszoknál és rekedtségnél
  • Hársfatea: izzasztó hatású, és ezért lázas megfázásoknál használható.

Forralt bor

Amint odakint hidegre fordul az idő, a forralt bornak nagy keletje lesz. Ha azonban az egy csésze forró borból kettő-három lesz, hamarosan igazi kalóriabombává válik. Egy csésze forralt borban ugyanis a magas cukortartalom miatt 200 kalória van. Aki ettől meg akarja magát kímélni, igyon inkább forró narancs- vagy bodzalét.

Saját készítésű forralt bor: öntsön 1 liter vörösbort egy tálba, tegyen bele egy rúd fahéjat, 1 rúd csillagánizst 2 szem szegfűszeget. Vágjon héjastól darabokra egy narancsot és tegye ezt is a borba. Melegítse lassan a bort ,és ügyelje rá, hogy ne forrjon. Ízesítse a forró bort kevés cukorral.Tea, a kalóriaszegény klasszikus

Feketekávé

A legtöbb ember számára elképzelhetetlen, hogy egy csésze forró feketekávé nélkül menjen munkába. Különösen télen, amikor kint minden szürke és kellemetlenül hideg, a meleg kávé és az abban lévő koffein gondoskodik arról, hogy elszálljon a borús hangulat. Aki mértékkel fogyasztja a kávét, jót tesz az egészségével is: a koffein ugyanis javítja a koncentrációt és ezzel hat a teljesítőképességünkre. Ráadásul a hatóanyag állítólag megakadályozza az epekő kifejlődését, és csökkenti a máj-és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ne igyon meg azonban naponta több, mint négy csésze kávét, mert kellemetlen mellékhatásokkal kell számolni.

Forró tej

Forró tej mézzel régi házi szer megfázás esetén. Ha kapar a torkunk, mindenekelőtt a méz segít. A méz azonban érzékeny a hőre, ezért a tejet kissé hűtsük le, mielőtt a mézet beletesszük. Még jobb, ha a mézet külön, a forró tej előtt, vagy az után szopogatjuk el. Alvási zavarok esetén is segít a mézes tej. A tej ugyan tartalmaz alvást segítő összetevőket, azonban ezek mennyisége csekély, ezért elsősorban pszichológiai hatása van az elalvásban.

Almás-fahéjas puncs

Az alkoholmentes puncs finom alternatívája a forralt bornak. Ezenkívül lényegesen kalóriaszegényebb, mert alkoholt nem, és cukrot is kevesebbet tartalmaz. Ha kevés gyümölcsöt is ad hozzá, ezzel csak egészségének segít.

Saját készítésű puncs: hámozzon meg egy kis friss gyömbért és vágja szeletekre. Hámozzon meg egy almát is, és vágja kis darabokra. Tegye ezeket egy tálba, öntsön rá egy liter almalét, és tegyen bele egy friss hámozott narancsot. Adjon hozzá 1 rúd fahéjat, 1 rúd csillagánizst és 2 szegfűszeget. Tegyen bele néhány alaposan megmosott narancshéjat is. Forrósítsa fel az egészet rövid időre, majd hagyja 30 percig állni. Tálaláskor szükség szerint melegítse fel ismét a puncsot.

Forró citromlé

Egy csésze forró citromlé náthánál és torokfájásnál csodát tesz. Természetesen a megfázást nem lehet csupán megnövelt C-vitamin bevitellel kezelni, helyette megelőzésként szedjünk inkább C-vitamint. Ha forró citromlét készít, semmi esetre se öntse fel a citromlét forrásban lévő vízzel, ugyanis a C-vitamin nagyon érzékeny a hőre és lebomlik, mielőtt még a szervezetbe kerül.

Tipp: ha nincs otthon citromlé, próbálja meg narancslével. Nyomjon ki egy narancsot, öntse fel forró vízzel és édesítse mézzel.

(Németből fordította: Koncz László)