Szellemi hanyatlást hoz a menopauza

A menstruációs ciklus elmaradását követő évben a nők nehezebben vehetik az akadályokat – derül ki egy friss amerikai tanulmányból, amelynek készítői összehasonlították a változókor előtt és után álló hölgyek mentális képességeit. A menopauzán átesők úgy érezhetik, hogy szellemileg nincsenek jó formában: telefonszámokat és jelszavakat felejthetnek el, illetve küszködhetnek a megfelelő szavak megtalálásával. Ez frusztráló és aggodalomra okot adó jelenség, de egy új kutatás választ ad az összefüggésre.

Szellemi hanyatlást hoz a menopauza„Kimutattuk, hogy valódi, számszerűen mérhető mentális hanyatlásról van szó. Ez azonban csak kis mértékben érinti a teljesítőképességet, így nem kell attól tartani, hogy a változókor tömeges munkaképtelenséget idézne elő” – magyarázta Miriam Weber, a New York-i Rochesteri Egyetem neurológus professzora, akinek munkatársaival közös eredményei a Menopause című szakfolyóiratban jelentek meg.

A szakértők szerint a tanulás, valamint az új ismeretek megjegyzése és alkalmazása az agy olyan területeinek feladata, melyek ösztrogén-receptorokkal sűrűn behálózottak. E hormon szintjének természetes változása szűnik meg a menopauza során, zavart idézve elő a korábban megszokott működésben.

„Úgy találtuk, hogy a probléma nem abszolút hormonszinttel függ össze. A folyamat során az ösztrogén fokozatosan csökken, de mielőtt teljesen megszűnne a ciklus, erőteljes változások vannak” – tette hozzá Weber professzor. Nagyon valószínű tehát, hogy ez a fokozott változás vezet mentális zavarokhoz. Amikor a test hozzászokik a hormonváltozásokhoz a ciklus megszűnése után, a tudósok feltételezése szerint a tapasztalt kellemetlenségeknek is vége szakad.

Dr. Weber hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a nők megértsék a menopauza és a szellemi hanyatlás közötti összefüggést. Ideiglenes, illetve életminőséget nem rontó jelenségről van szó. A vizsgálatban ugyanakkor nem vettek részt olyanok, akiknek több mint egy esztendeje leállt a ciklusuk, ezért az átmeneti mivolt alátámasztására hosszú távú felmérést terveznek az intézményben.

„Vannak, akik egyfajta hátrányos állapotként festik le a változókort. Az egységes társadalmi álláspont szerint azonban egy természetes életszakaszról van szó” – egészítette ki Dr. Margery Gass, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság vezetője, aki javasolja, hogy egészséges életmóddal, megfelelő stresszkezeléssel és szükség esetén emlékeztetők használatával előzzék meg az említett gondot.