Színes játék szürke napokra

Hideg, lucskos, ne adj Isten, hóviharos napokon beszorulunk a szobába, a gyerekeket pedig le kell kötni valamivel. Színezni szinte minden gyerek szeret. És ha még valami különleges alkotás is kisül belőle, annál jobb. Nem véletlenül használtam a kisül szót. A zsugorkát ugyanis színezés után sütőben kell készre sütni. De kezdjük az elején.

Vegyünk egy csomag zsugorka alapanyagot egy hobbikellékeket forgalmazó boltban. A csomagolásban részletes leírást találunk a használatáról, mielőtt nekikezdünk az alkotásnak, azt mindenképpen érdemes elolvasni. A lényeg, hogy a kész alkotás kb. negyed akkora lesz, mint az eredeti, erre ügyeljünk a minták kiválasztásánál.

Zsugorkából címkeVékony filctollal másoljunk vagy rajzoljunk egy motívumot a zsugorkalap durvázott felületére, majd színezzük ki. A legegyszerűbb, ha színes ceruzát használunk, de kísérletezhetünk bátran más eszközökkel is. Hagyjuk érvényesülni gyerekeinket, az ő kreativitásuk fantasztikus!

A kiszínezett motívumot vágjuk körbe, ha fel akarjuk függeszteni, akkor most vágjuk ki a lyukat is (vigyázat, az is össze fog menni!), majd sütőben vagy grillsütőben süssük ki. A hő hatására először össze-vissza hajlik, de ne ijedjünk meg, általában magától kisimul, ha nem, melegen egy késsel még kicsit rásegíthetünk. Az egész nagyon rövid ideig tart, ne hagyjuk magára!

A kész zsugorka kemény, az eredetinél élénkebb színekkel. Készülhet belőle nyakláncra medál, fülbevaló, kulcstartóra, könyvjelzőre lógó. Csak a fantáziánk szab határt.

Én a házi citromlikőrjeim számára készítettem címkéket belőle.

(A zsugorka speciális fólia, amire lehet rajzolni, és amely hő hatására kb. a negyedére összezsugorodik és egy kemény, vastagabb műanyagot kapunk a saját mintánkkal. Átlátszó, fehér és fekete színben kapható – a szerk.)

H. Orsi
szinesavilag.blog.hu