Színes játék szürke napokra

Hideg, lucskos, ne adj Isten, hóviharos napokon beszorulunk a szobába, a gyerekeket pedig le kell kötni valamivel. Színezni szinte minden gyerek szeret. És ha még valami különleges alkotás is kisül belőle, annál jobb. Nem véletlenül használtam a kisül szót. A zsugorkát ugyanis színezés után sütőben kell készre sütni. De kezdjük az elején.

Miért olyan népszerű a legó?

Jon Sutton, a The Psychologist című lap szerkesztője pszichológustársaival együtt arra kereste a választ, miért szereti az emberek többsége – beleértve saját magát is – annyira a legót. Sutton beszámolt róla, ő maga pszichológiai eszközként is használja ezt a népszerű játékot, mivel segít neki relaxálni. Míg gyerekkorában a legó még csak egy volt a játékai közül, mostanra, hogy saját gyerekeinek vásárolja, szinte szenvedélyévé vált.

Fejlesztés játékosan: a puzzle

A puzzle-t általában mindenki szereti: a gyerekek amiatt, mert színes, érdekes, sikerélményekkel kecsegtető játék, a szülők pedig azért, mert úgy gondolják, hogy olyan játék, amely nemcsak szórakoztat, hanem fejleszti is a kicsi kézügyességét. S ebben teljesen igazuk is van! A puzzle olyan játék, amelyet már kisgyermekek is űzhetnek, és amely jó hatással van a kombinációs készségre, fejleszti a térlátást és a koordinációt, és segít az olvasáshoz, az íráshoz, a problémamegoldáshoz szükséges készségek elsajátításában. Már csak az a kérdés, mikor és milyen puzzle-t adjunk a gyermek kezébe, hogy mindezek a célok megvalósulhassanak.

Az erőszakos videojátékok érzéketlenné teszik a fiatalokat

A különösen erőszakos eseményeket követően a hatóságok általában hamar előveszik a lövöldözős játékokat. Az Utoya szigetén történt júliusi tömeggyilkosság következtében például egy időre teljesen eltűntek az erőszakos, lövöldözős videojátékok a norvégiai üzletek polcairól. A Bonni Egyetem kutatói egy új tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy a számítógépes játékokat használó emberek agyi tevékenységi mintái sok tekintetben eltérnek azoktól, akik egyáltalán nem játszanak videojátékokkal.

Nem ér a nevem!

Javában tart a várva várt téli szünet és ilyenkor sok gyerek nagyobb szabadságot kap az internetezésben is, főként, ha szülei a két ünnep közt  dolgoznak. Mire figyeljen a szülő – a felnőtt tartalmak letiltásán túl, ha a gyerek napközben netezik? A közösségi oldalak alkalmazásai veszélyesek vagy ártalmatlanok? Ez rajtunk is múlik, de a gyereket sem árt megtanítani a titoktartás fontosságára.