Fejlesztés játékosan: a puzzle

A puzzle-t általában mindenki szereti: a gyerekek amiatt, mert színes, érdekes, sikerélményekkel kecsegtető játék, a szülők pedig azért, mert úgy gondolják, hogy olyan játék, amely nemcsak szórakoztat, hanem fejleszti is a kicsi kézügyességét. S ebben teljesen igazuk is van! A puzzle olyan játék, amelyet már kisgyermekek is űzhetnek, és amely jó hatással van a kombinációs készségre, fejleszti a térlátást és a koordinációt, és segít az olvasáshoz, az íráshoz, a problémamegoldáshoz szükséges készségek elsajátításában. Már csak az a kérdés, mikor és milyen puzzle-t adjunk a gyermek kezébe, hogy mindezek a célok megvalósulhassanak.

Vegyünk, de milyet?

Az első kérdés a darabszám. A kereskedelemben rengeteg féle különböző méretű puzzle kapható, de ezek nem mindegyike megfelelő egy óvodás korú gyerek számára. Márpedig ha túl nagy kihívás elé állítjuk a gyermeket egy akár 500-1000 darabos puzzle kirakásával, akkor könnyen elvehetjük a kedvét a további próbálkozásoktól.Hasznos és szórakoztató

Érdemes tehát kicsivel kezdeni! Ennek az az előnye is megvan, hogy ha a gyermek egyedül – vagy némi segítséggel – ki tud rakni egy kis darabszámú puzzle-t, akkor olyan sikerélményre tehet szert, amitől hosszú távra is megszereti ezt a játékot. Egy 3 éves gyermek általában már megbirkózik egy 24 darabos puzzle kirakásával, egy 4-5 éves egy 48-60 darabossal, egy nagycsoportos óvodás pedig sokszor játszi könnyedséggel összerak egy 100 részből álló képet. Ennél nagyobb kirakót ebben az életkorban nemigen ajánlatos a gyermek kezébe adni, mert annak csak csalódás lehet a vége.

A darabszám mellett azonban vannak egyéb szempontok is, amelyeket célszerű szem előtt tartani: A vásárolt puzzle lehetőleg legyen időtálló, jó minőségű, hogy ne törjenek le olyan könnyen a kiálló, apró részei.

Az egyes darabok legyenek minél nagyobbak. Ne csak a darabszámra figyeljünk a vásárlásnál, hanem a méretre is: két ugyanolyan darabszámú puzzle közül azt válasszuk, amelynek a kirakott végső mérete nagyobb.

A minta legyen részletgazdag, hogy az egyes darabok könnyen azonosíthatók legyenek. Minél homogénebb egy kép, annál nehezebb azt kirakni.

A gyerekek képzeletvilágához közel álló képet válasszunk, lehetőleg mesefigurát, állatot ábrázoló színes rajzot, ne pedig fotót.

A cikk folytatásához kattintson ide.