Az erőszakos videojátékok érzéketlenné teszik a fiatalokat

A különösen erőszakos eseményeket követően a hatóságok általában hamar előveszik a lövöldözős játékokat. Az Utoya szigetén történt júliusi tömeggyilkosság következtében például egy időre teljesen eltűntek az erőszakos, lövöldözős videojátékok a norvégiai üzletek polcairól. A Bonni Egyetem kutatói egy új tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy a számítógépes játékokat használó emberek agyi tevékenységi mintái sok tekintetben eltérnek azoktól, akik egyáltalán nem játszanak videojátékokkal.

Az erőszakos videojátékok érzéketlenné teszik a fiatalokatA Bonni Egyetem pszichológus, epileptológus és neurológus szakemberei közös kutatásukban 20-30 éves videojátékosok agyi tevékenységét vizsgálták MRI segítségével, miközben a résztvevőknek erőszakos, lövöldöző videojátékokból származó képeket és valós környezetű háborús, erős érzelmi töltetű képeket kellett nézegetniük. „A lövöldözős játékokat nem használó emberek és a játékosok között egyértelmű különbségek mutatkoztak az érzelmek kontrollálásában” – mondta Dr. Christian Montag, a Bonni Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa.

A valódi életből származó, megrázó képeket nézegetve a résztvevők amigdalájában nagymértékben megnövekedett az agyi aktivitás. Az amigdala az a terület az agyban, amely nagy szerepet játszik a negatív érzelmek feldolgozásában. „Meglepő módon a valódi képek nézése közben az amigdala egyforma mértékben stimulálódott a játékosok és kontrollcsoport esetében. Ez azt jelent, hogy mindkét csoport hasonlóan erős érzelemi reakciókkal válaszolt a képekre” – mondta Dr. Montag. Viszont a baloldali frontális lebeny sokkal kevésbé aktivizálódott a játékosok körében, mint a kontrollcsoport esetében. Ez az agyi terület a félelem és az agresszió kezeléséért felelős.

A tanulmány eredményeinek értékelése során egy fontos kérdés merült fel: vajon az eltérő agyi tevékenységet maguk az erőszakos játékok okozták, vagy ezek az alanyok eleve toleránsabbak voltak az agresszióval szemben, és éppen emiatt kedvelik a lövöldözős játékokat.

A tanulmány részleteit a Biological Psychology című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.