Az örök fiatalság titka – mi igaz, mi nem?

Van, aki a zöld teában, van, aki a rendszeres sportban, megint mások a kiadós étkezésekben látják az örök fiatalság titkát. Vajon tényleg az étkezésen múlik? Vagy a génjeink befolyásolják, hogy mennyire öregszünk? Lássuk azokat a legismertebb tényeket és tévhiteket, amelyek a köztudatban kapcsolatba hozhatók a fiatalság megőrzésével!

Tilos a vacsora

Sajnos a vacsora elhagyása nem elég fiatalságunk megőrzéséhez. Tény, hogy a lefekvés előtti nagy evészetnek nincs jó hatása a szervezetre, de ez elsősorban az elhízásban és a rossz, nyugtalan alvásban mutatkozik meg. Azt viszont, hogy a kevesebb étkezésnek fiatalító hatása lenne, nem bizonyítja semmilyen tanulmány. De attól még bánjunk csínján a késői evéssel.
Kell a könnyű vacsora

Sok zöldség és gyümölcs

Ez igaz! Az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód (cigaretta nélkül, kevés alkohollal, rendszeres sporttal, elegendő alvással) a hosszú élet alapja. Az egészséges táplálkozáshoz pedig elengedhetetlen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Az ezekben lévő C- és E-vitamin (kivi, citrusfélék, paprika), valamint a paradicsomban lévő likopin nagyon jó hatással van a szervezetünkre.

Sok sport

A rendszeres mozgás legalább annyira fontos, mint az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód. A futás, kerékpározás megmozgatja az egész testet, ami jó hatással van a vérkeringésre, ráadásul boldogsághormont is felszabadít. Bármilyen nehéz is elkezdeni a sportolást, megéri – a szervezetünk új erőre kap, lendületesnek és aktívnak fogjuk érezni magunkat.

Zöld tea

Bár a zöld teától sem várhatunk csodát, az biztos, hogy nagyon sok pozitív hatása van. A benne található antioxidánsok lekötik a szervezet szabad gyökeit, így késleltetik az öregedést és gátolják a betegségek kialakulását. Erősítik, ellenállóbbá és egészségesebbé teszik a bőrt, védenek a ráncok ellen. A zöld tea káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, fluort és sok C-vitamint is tartalmaz, amelyek mind-mind hozzájárulnak a természetes védekezőrendszerünk erősítéséhez.A zöld tea valóban használ

Jó tanácsok

  • Természetesen nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és mindent megtegyünk azért, hogy egészségünk jó sokáig megmaradjon. De mindemellett legalább annyira fontos az is, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ha megjelennek az első ráncok az arcunkon, ne ijedjünk meg, ne szontyolodjunk el, hanem fogadjuk el és örüljünk neki. Örüljünk annak, hogy ezek mind azt a sok élményt mutatják, amivel gazdagodtunk ez idáig. Koncentráljunk inkább arra, hogy sok élménnyel gazdagodjunk még, és vegyük észre az élet apró örömeit.
  • Tegyünk meg mindent azért, hogy egészséges éljünk. Szokjunk le a cigarettáról, kevés alkoholt fogyasszunk, és ha fogyasztunk, akkor is inkább vörösbort.
  • Mozogjunk rendszeresen! Ez az unalomig ismert tanács nagyon fontos. Ha nehezen is kezdünk neki, ne adjuk fel, pár hét múlva ugyanis meglátjuk majd, mennyire jó hatással van ránk a sport. Nem kell rögtön a maratoni futásra gondolni, elég, ha csak sétálunk, gyalogolunk rendszeresen.

(Németből fordította: Sophie)