Elsősegély Bodrinak

Legyen szó harapásnyomról, balesetről vagy keringési elégtelenségről, így tudjuk megállapítani, hogy a kutyánk komolyan beteg-e, és tudunk neki segíteni. Bár az életveszélyes helyzetek szerencsére nem tartoznak a kutyatartás mindennapjaiba, nem árt, ha a gazda fel van készülve az elsősegélyre. Első lépésként érdemes alaposan megismerni a kutya-mentődoboz tartalmát. Célszerű nyugodt körülmények között gyakorolni a kullancscsipesz használatát és a kötések felhelyezését, hiszen vészhelyzetben rengeteget számít az a kis rutin.

MegmenthetjükNégy dolog, amire minden kutyatartónak érdemes felkészülni

1, Megnyugtatás és a rosszabb helyzet elkerülése

Mindenki tudja, hogy a kutyát csak akkor szabad szabadon engedni, ha a mozgásterében nincs veszélynek kitéve. Mégis előfordulhat, hogy elüti egy autó vagy összeverekedik egy másik kutyával. Ha ilyen helyzetben megfelelően viselkedünk, elkerülhetjük a további sérüléseket. Beszéljünk nyugodt hangon a kutyánkhoz, és csak gyengéden érjünk hozzá – sokkos helyzetben előfordulhat, hogy a kutya váratlanul harap.

Ha a kutya zavarodottan összevissza rohangál, próbáljuk behatárolni a mozgásterét, legjobb, ha pórázra kötjük, és szájkosarat adunk rá.

Ha a kutya nem tud mozogni, fektessük a jobb oldalára egy kabátra vagy takaróra, és takarjuk be. Ha kéznél van, adjunk be neki vészhelyzetekre alkalmazandó Bach-virágterápiás cseppeket.

2, Légutak szabaddá tétele

Ha a balesetet szenvedett állat lélegzik, de a légvétele nehézségekbe ütközik, igyekezzünk mielőbb kórházba szállítani. Fontos azonban az is, hogy megvizsgáljuk a torkát, és eltávolítsuk az esetleges idegen testet, hányadékot vagy alvadt vért.

Ha nem észlelünk légzést, kutyáknál is alkalmazható a szájból orrba lélegeztetés. Tartsuk zárva az állat pofáját, és ötször-hatszor gyors egymásutánban fújjunk levegőt az orrába. Figyeljük a kutya mellkasát. Ha mozdul, a levegő eljutott a tüdőig. Ha az önálló légzés továbbra is kimarad, folytassuk a lélegeztetést, ismételjük három másodpercenként, ami percenként 20 lélegzetvételt jelent.

3, Gyenge vérkeringés

Folyamatosan ellenőrizzük az állat vérkeringését. A pulzusszám, szívritmus és a száj nyálkahártyájának vérellátását figyelve megállapítható, hogy biztosított-e a sejtek oxigénellátása. Lehet, hogy a kutya olyan sokkos állapotba került a balesetben, ami belső vérzést okoz.

Kutyák pulzusát két ujjal, a hátsó láb belső oldalán, az ágyékhoz közel futó artérián kell mérni, legalább 15 másodpercen át. Erős pulzust kell érezni.

Az úgynevezett kapilláris feltöltési időt a felső szemfog feletti foghúsnál lehet ellenőrizni, rövid nyomással. Mérje az időt, hogy mennyi idő alatt tér vissza a kifehéredett hús halvány rózsaszínné. Jól működő vérkeringés esetén ennek három másodpercen belül meg kell történnie.

4, A legsúlyosabb esetben: szívmasszázs

A szívverést a bal könyök mögött a harmadik és hatodik borda között lehet érezni. Nagytestű kutyáknál 80, a törpefajtáknál és kölyköknél 120 dobbanás/perc a normális. Ha az állat balesete esetén nem észlelünk szívdobogást, a szívmasszázs életmentő lehet.

Jobb oldalt, a fent említett helyen alkalmazzunk kézzel – kisméretű és kölyökkutyáknál elég csak ujjal – 10 gyors nyomást. Ha nem indul be a szívműködés, hat másodpercenként 10 nyomást kell végezni, amit két, szájból orrba lélegeztetés kövessen.

Ha a lélegezés 10 percen belül nem indul be, illetve a szívmasszázs eredménytelen marad, az újraélesztés esélyei igen gyengék. A foghús és a nyelv elkékül, a pupillák kitágulnak, és a szemhéjak érintése már nem vált ki pislogást. Ezek a tünetek, minden megtett erőfeszítés ellenére arra utalnak, hogy a kutya, sajnos elhullt.

Kisállat házipatika

Nem árt, ha az állattartónál megvannak az alábbiak. Egy átlagos háztartásban amúgy is megtalálható:

  • csipesz, pl. szemöldökcsipesz, idegentest, szennyeződés, tövis stb. eltávolítására
  • kullancscsipesz
  • kissé hajlított, kerek végű olló, géz és ragtapasz vágására, a szőr eltávolítására a sebkörnyékről
  • 5 ml-es műanyag fecskendő, orvosság beadásához és fertőtlenítéshez
  • kis zseblámpa a fül, száj és sebek vizsgálatához
  • hűtő/melegítő pakolás
  • lázmérő
  • kötözőgép, 2-3 csomag (2,5/4/8 cm széles)
  • steril gézlap
  • sebkötöző vatta, lehetőleg steril
  • rugalmas, ragasztós pólya (2,5/5 cm széles)
  • jódtinktúra a sebek tisztítására és fertőtlenítésére (bár a sebek tisztítására a legjobb a tiszta víz)
  • állatorvosi ügyelet és toxikológiai központ telefonszáma

(Forrás: Gesünder Leben, németből fordította: H. Orsi)