Antidepresszánsoktól több a súlyos baktériumfertőzés?

A Clostridium difficile fertőzés a leggyakoribb, kórházban szerzett fertőzés – évente több, mint 7000 halálhoz vezet egyedül az USA-ban, és egyre szaporodik a megbetegedések száma. Ezt a fajta fertőzést antibiotikum-kezelésnél figyelték meg a tudósok, de arról is vannak ismeretek, hogy a depressziós emberek sokkal gyakrabban fertőződnek meg, mint a nem depressziósok, sőt, ez az összefüggés igaz az ideggyógyászati és pszichiátriai betegekre is.

Szerepet játszik a fertőzésben az életkor és a családi állapot is: például az idősebb, megözvegyült amerikaiakat 54%-kal nagyobb valószínűséggel betegíti meg a C. difficile, mint a társukkal élőket. Az egyedül élő felnőttek kockázata a C. difficile megszerzésére 25%.Mitől lehet több a fertőzés?

A University of Michigan kutatógárdája vizsgálta a fertőzés természetét, lévén a depresszió a harmadik leggyakoribb betegség világszerte. A team megnézte, van-e összefüggés a depresszió elleni gyógyszer és a kórházban szerzett C. difficile baktériummal való megfertőződés között.

Összesen 12 gyógyszert teszteltek, ezek közül csak a mirtazapine és a fluoxetine növelte a kockázatot a fertőzésre – mindkét esetben a duplájára nőtt a megfertőződés kockázata. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem lehet tudni, vajon a C. difficile fertőzést a depresszióban szenvedőknél a bélcsatornában végbemenő mikrobiális változások okozzák-e, vagy a depresszióhoz kapcsolódó gyógyszerek.

„Régóta tudjuk, hogy a depresszió változásokat okoz a bélcsatornában. Izgalmas dolog az agy és a bélcsatorna kapcsolata – az agy-bél tengely sokkal több kutatást érdemelne. Amit mi találtunk, a depresszió és a Clostridium difficile közötti összefüggés abban segít, hogy könnyebben azonosítsuk azokat az embereket, akiknél fennáll a fertőződés veszélye, és a jövőben talán abban is, hogy feltárjuk a háttérben lévő mechanizmust” – magyarázza dr. Mary Rogers, a kutatás vezetője.

(Hazánkban is mind több ilyen fertőzésre derül fény:
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/terjedoben_itthon_gyilkos_korhazi/190652/ – a szerk.)

(Forrás: Független)