Lónyugtató, partidrog, vagy antidepresszáns?

A ketamin, az illegális partidrog valójában az állatgyógyászatban használt szer, amely megfelelő alkalmazás mellett akár segíthet is azoknak a depressziós betegeknek a kezelésében, akik nem reagálnak a hagyományos kezelésre. Sok hír szól e „lónyugtató” pusztító hatásáról, de lehet, hogy ezúttal a modern pszichiátria legizgalmasabb felfedezéséről van szó.

Túl sok, túl ártalmas antidepresszánsok

Az antidepresszánsok és más pszichiátriai gyógyszerek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot. A depresszióban, figyelemzavarban és demenciában szenvedőknek adott gyógyszerek voltak felelősek évente több mint félmillió 65 éven felüli ember haláláért, 15 százalékkal több öngyilkosság fordulhat elő az antidepresszánsokat szedők között, mint amiről beszámolnak.

Felesleges antidepresszánsok

Az antidepresszáns gyógyszereket szedők 69 százaléka nem felel meg a súlyos depressziós zavar, más néven klinikai depresszió feltételeinek – állítja egy kutatás. Antidepresszánsokat más pszichiátriai rendellenességek ellen is felírnak az orvosok, de kimutatták, hogy a gyógyszereket szedők 38 százaléka más hasonló betegségek feltételeinek sem felelnek meg.

Antidepresszánsoktól több a súlyos baktériumfertőzés?

A Clostridium difficile fertőzés a leggyakoribb, kórházban szerzett fertőzés – évente több, mint 7000 halálhoz vezet egyedül az USA-ban, és egyre szaporodik a megbetegedések száma. Ezt a fajta fertőzést antibiotikum-kezelésnél figyelték meg a tudósok, de arról is vannak ismeretek, hogy a depressziós emberek sokkal gyakrabban fertőződnek meg, mint a nem depressziósok, sőt, ez az összefüggés igaz az ideggyógyászati és pszichiátriai betegekre is.

Autizmust okoznak az antidepresszánsok?

Állatkísérletek alapján a kutatók azt állítják, hogy az SSRI nevű, a boldogsághormonnak is nevezett szerotoninra ható szert tartalmazó antidepresszánst szedő várandós anyák körében sokszorosára emelkedik az autista gyermeket világra hozók száma. A Mississippi Orvosi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói úgy tapasztalták, hogy azok a patkánykölykök, akik még az anyaméhben, a méhlepényen keresztül találkoztak a szerrel, fejletlenebb aggyal látták meg a napvilágot. A Mississippi Egyetem tanára, Dr. Ian Paul elmondta, hogy 1996 óta három-ötévente megduplázódott az autista patkányok száma.

Veszélyes antidepresszánsok

A depresszió tüneteinek legyőzésére fluoxetin és paroxetin tartalmú gyógyszereket szedő idősebbek nagyobb eséllyel kapnak súlyos betegségeket, mint azok, akik a régebbi antidepresszánsokat alkalmazzák. Az SSRI néven közismert, széles körben alkalmazott antidepresszánsok gyakrabban vezetnek halálhoz, szívinfarktushoz, agyvérzéshez és epilepsziához, mint a régebbi, trifázisos gyógyszerek (TCA).

Öngyilkosság receptre? (2.)

A JAMA 2010 januári számában publikált kutatás kimutatta, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy az SSRI típusú gyógyszerek (pl. Prozac, Paxil, Zoloft) bármilyen pozitív hatással is lennének az enyhén vagy közepesen depressziós emberekre, nem jobb a hatásuk, mint egy placebóé.

Öngyilkosság receptre? (1.)

Évente 230 millió receptet állítanak ki antidepresszánsokra az Egyesült Államokban. A pszichiátria-ipar egy 330 milliárd dolláros ágazat – nem rossz egy olyan cégtől, mely olyan kevés gyógymódot kínál.

Ha a gyerek „depressziós”…

Csak az USA-ban évi 230 millió vényt állítanak ki az orvosok, erősen tudatmódosító hatású gyógyszereket rendelve gyerekek számára. Világszerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan gyógyszereket kapnak, amelyeket korábban csak felnőtteknek írtak fel. Gyógyszergyárak gyerekeken tesztelik a gyógyszereket. Vajon van más megoldás?