Ha a gyerek „depressziós”…

Csak az USA-ban évi 230 millió vényt állítanak ki az orvosok, erősen tudatmódosító hatású gyógyszereket rendelve gyerekek számára. Világszerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan gyógyszereket kapnak, amelyeket korábban csak felnőtteknek írtak fel. Gyógyszergyárak gyerekeken tesztelik a gyógyszereket. Vajon van más megoldás?

Hajlamosabbá tesz az öngyilkosságra?

20100630-suicideA GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég 7-17 éves korú gyerekeken teszteli a Paxil nevű antidepresszáns gyógyszerét Japánban, hogy kiderítse, valóban hajlamosabbá teszi-e a fiatalokat az öngyilkos és gyilkos gondolatokra. Egy ideje a gyógyszert valóban a tini-öngyilkosságok kapcsán emlegetik, de vajon akkor miért éppen kisgyerekeken tesztelik, igaz-e az állítás?

A gyógyszer dobozán fekete keretes figyelmeztető szöveg tájékoztatja a betegeket arról, hogy a gyógyszer szedése kapcsán kétszer akkora az esélyük az öngyilkos gondolatokra, mint placebo esetén. Ezt a figyelmeztetést azonban nem mindenhol írják bele a tájékoztatóba. A kutatók most arra keresik a választ, vajon miért fokozza az öngyilkosság kockázatát a gyógyszer. 2006-ban a gyógyszergyár az orvosokat levélben tájékoztatta erről a lehetséges mellékhatásról. Ennek ellenére vagy éppen ezért a gyártó tovább folytatja a kísérleteket, és a gyógyszer továbbra is forgalomban van. Helyenként ugyanaz a hatóanyag más-más gyógyszernéven kapható. (Nálunk Parotexin és Xeroxát néven van forgalomban, de tudomásunk szerint a fekete keretes szöveg nem szerepel a tájékoztatóban – a szerk.) Nyilvánvaló, hogy a gyártó a tények ellenére bizonyítani akarja: a gyógyszer nem is olyan rossz.

A gyógyszert szinte azonnal felírják

Csak az USA-ban évente 230 millió vényt állítanak ki erősen tudatmódosító hatású antidepresszáns gyógyszerekről – kétszer-háromszor többet, mint például Hollandiában vagy Németországban. Az Egyesült Királyságban 2004-ben szinte mindenféle antidepresszáns felírását betiltották gyerekek számára.

A kezeletlen depresszió öngyilkos gondolatokat válthat ki, és sokan úgy vélik, hogy az antidepresszánsok mérséklik ezt a kockázatot. Pedig sok esetben éppen ellenkezőleg hatnak: éppen a gyógyszerek hatására merülnek fel az önpusztító és gyilkos gondolatok. Például 12 iskolai lövöldözés közül 7 esetben antidepresszánssal kezelt diákok voltak az elkövetők, vagy éppen a megvonástól szenvedtek. Gyakran nem is a felírt gyógyszer, hanem éppen a felállított diagnózis a hibás, főként gyerekek esetében, és a jelek szerint sok orvos fontolóra sem vesz más kezelési lehetőséget. Hatmillió gyereket nyilvánítottak súlyos pszichiátriai betegnek, ebből egymillió esetben bipoláris kórképet állapítottak meg, mellyel korábban főként felnőtteket kezeltek.

Dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró szerint a pszichiátria elkötelezte magát a gyógyszerek mellett, és a gyógyszergyártók nem csekély anyagi támogatása tovább erősíti ezt a hozzáállást. Úgy véli, hogy a helyzet várhatóan egyre rosszabb lesz. Példaként említi, hogy egy világhírű gyermekpszichiáter, aki a gyermekek antidepresszánssal történő kezelését szorgalmazta és jelentős szerepet játszott a gyógyszerek robbanásszerű elterjedésében, 2000–2007 között csaknem másfél millió dollárt keresett a rendelésén.

Vannak alternatívák

Vajon egy 7 éves gyerek számára valóban az egyetlen megoldás az antidepresszáns gyógyszerek felírása, ha pszichés problémákkal, traumával, átmeneti depresszióval küzd? A vélemények erősen megoszlanak a választ illetően. Sokak szerint a gyógyszerek tovább mélyítik és állandósítják a korábban csak átmeneti állapotot. A hosszú távú tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a gyógyszerek hatására mindössze a betegek 15 százaléka (!) lesz tartósan jobban, 85 százalékuk visszaeső vagy még súlyosabb állapotba kerül, mert a szervezet hozzászokik a gyógyszerekhez, és a betegség krónikussá válik. Pedig van más megoldás, nem is egy.

Energiagyógyászat

Az energiákkal gyógyító alternatív terápiák dr. Mercola szerint nagyon hatékonyak, és sok esetben képesek kezelni a pszichés problémákat. Ilyen például az Érzelmi Szabadság Technika (EFT) vagy a meridiánokat megnyitó terápia. Legjobb, ha elismert, okleveles gyógyító végzi a kezelést, ami önmagában is meglehetősen hatékony, de más módszerekkel ötvözve még látványosabb javulást hozhat.

Táplálkozás

Az étrendből mellőzzük a cukrokat, a gabonaféléket és a feldolgozott élelmiszereket. Ez különösen igaz a gyermekek esetében. A méregtelenítés és az étrendi változások legtöbbször igen sokat segítenek. A mesterséges színezékek, aromák, édesítők és tartósítók negatívan hatnak a testi-lelki egészségre. Egészítsük ki a táplálkozást jó minőségű, állati eredetű ómega-3 zsírsavakkal, halolajjal és D-vitaminnal. Egy tanulmány szerint a D-vitamin-hiány esetén tizenegyszer nagyobb az esély (!) a depresszióra, mint normális vitaminszint esetén.

Mozgás

Egy tanulmány szerint a depressziós állapot ellen az egyik leghatékonyabb gyógymód a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás. A Duke Egyetemen végzett vizsgálat során 3 csoportra osztották a betegeket: Az első csoport csak tornagyakorlatokat végzett, a második csoport gyógyszert is kapott és tornázott is, a harmadik csoport csak gyógyszert kapott. Hat hét után a gyógyszerrel kezelt csoport valamivel jobban volt, mint a másik kettő. 10 hónap után egyértelműen a csak tornagyakorlatokat végző csoport érezte magát a legjobban, és az ő állapotuk javult legtöbbet.

Néhány állam annyira komolyan vette az eredményeket, hogy azóta külön programokat indít. Az Egyesült Királyságban például már nem rutinszerűen és azonnal írják fel a gyógyszert, hanem először enyhébb módszerekkel kezelik a betegeket, főként a kevésbé súlyos esetekben: inkább egy életmód-tanácsadóhoz irányítják.

Ha az Ön csemetéje depressziósnak érzi magát, inkább vigye el sportolni, vagy a játszótérre szaladgálni, hogy eleget mozogjon.

(Forrás: Glaxo Is Testing Paxil on 7-Year-Olds Despite Well Known Suicide Risks, Angolból fordította: G. Á. )