Lónyugtató, partidrog, vagy antidepresszáns?

A ketamin, az illegális partidrog valójában az állatgyógyászatban használt szer, amely megfelelő alkalmazás mellett akár segíthet is azoknak a depressziós betegeknek a kezelésében, akik nem reagálnak a hagyományos kezelésre. Sok hír szól e „lónyugtató” pusztító hatásáról, de lehet, hogy ezúttal a modern pszichiátria legizgalmasabb felfedezéséről van szó.

Több tízezer olyan súlyos klinikai depresszióval küzdő ember van, akiknek szervezete semmilyen hagyományos kezelésre nem reagál. Az Oxford Egyetem munkatársai szerint elképzelhető, hogy számukra az illegális partidrogként is előszeretettel alkalmazott lónyugtató, a ketamin jelentheti a megoldást.

Akár gyógyszer is lehet

A szakemberek szerit a modern pszichiátria legizgalmasabb felfedezéséről van szó, ami gyökeresen változtathatja meg embertömegek életét. Ez már csak azért is fontos, mert egyedül az Egyesült Királyságban 158 ezer ember küzd súlyos, kezelhetetlennek minősített depresszióval. Sokan közülük évtizedek óta szenvednek.

A kutatás során az Oxford munkatársai heti egyszer, illetve esetenként kétszer adtak ketamin-kezelést pácienseiknek. A szer alkalmanként lassan, negyven perc alatt került a páciensek szervezetébe, akik között volt üzletember, tanár, ügyvéd, férfi és nő, illetve akadtak újdonsült anyák is, akik gyermekágyi depresszióval küzdöttek. Hat év alatt 101 pácienst kezeltek ketaminnal, és az esetek 40 százalékában bevált, jó eredményt értek el vele.

Egyértelmű, hogy a ketamin sem megoldás minden problémára, viszont tény, hogy olyan esetekben is pozitív változást hozott, ahol korábban semmi sem segített – mondja a kutatást vezető dr. Rupert McShane.