Veszélyes antidepresszánsok

A depresszió tüneteinek legyőzésére fluoxetin és paroxetin tartalmú gyógyszereket szedő idősebbek nagyobb eséllyel kapnak súlyos betegségeket, mint azok, akik a régebbi antidepresszánsokat alkalmazzák. Az SSRI néven közismert, széles körben alkalmazott antidepresszánsok gyakrabban vezetnek halálhoz, szívinfarktushoz, agyvérzéshez és epilepsziához, mint a régebbi, trifázisos gyógyszerek (TCA).

Veszélyes antidepresszánsokA Nottinghami és a Kelet-Angliai Egyetem kutatói szerint a trifázisos készítmények lehetnek a legbiztonságosabbak az idősek számára, részben azért, mert alacsonyabb dózis is hatásos belőlük. A British Medical Journalban megjelent tanulmány több mint 60 000 ember esetében elemezte a kezelés és a mellékhatások adatait. A 65 feletti résztvevőket 1996 és 2007 között diagnosztizálták depresszióval.

A gyógyszert nem szedő betegek körében 7 százalékos lett a halálozási ráta, ami 8,1-re emelkedett a TCA-s csoportban, az SSRI-t szedők körében pedig 10,6. Az egyéb antidepresszánsok, mint például a venlafaxin és a mirtazapin, 11,4 százalékra növelték a halálozás kockázatát. Az agyvérzés és törések kockázata észrevehetősen megnőtt a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI) hatóanyagok esetén. Az ilyen gyógyszereket szedők estek el a leggyakrabban, különösen a kezelés megkezdésétől számított 28 napon belül.

Tavaly több, mint 41 millió receptet adtak ki antidepresszánsokra, melyből csaknem 23 millió volt fluoxetin és paroxetin tartalmú. Ez 43 százalékos emelkedést jelent az elmúlt négy évben. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a kockázatokat és előnyöket mindenképpen értékelni kellene idős betegek esetében.

Dr. Carol Coupland a Nottinghami Egyetemről elmondta: „A tanulmányunk összefüggéseket mutat ugyan, de ezek nem feltétlenül közvetlen ok-okozati jellegűek, így nem szükséges az idősebb betegek kezelésének felfüggesztése, ha a gyógyszert hatásosnak találják. Az orvos és a beteg legyen tisztában azzal, hogy a mellékhatások leggyakrabban a kezelés első heteiben jelentkeznek, így ebben az időszakban körültekintő megfigyelésre van szükségük.”

(Forrás: Medipress)