Felesleges antidepresszánsok

Az antidepresszáns gyógyszereket szedők 69 százaléka nem felel meg a súlyos depressziós zavar, más néven klinikai depresszió feltételeinek – állítja egy kutatás. Antidepresszánsokat más pszichiátriai rendellenességek ellen is felírnak az orvosok, de kimutatták, hogy a gyógyszereket szedők 38 százaléka más hasonló betegségek feltételeinek sem felelnek meg.

Felesleges antidepresszánsokAntidepresszánsokat más pszichiátriai rendellenességek ellen is felírnak az orvosok, de a kutatók azt is kimutatták, hogy a gyógyszereket szedők 38 százaléka a kényszerbetegség, a pánikzavar, a szociális fóbia és az általános szorongásos zavar feltételeinek sem felel meg.

Az amerikai kutatók a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszereket szedő embereket vizsgálták. Ezek a gyógyszerek a leggyakrabban felírt antidepresszánsok, amelyeket azért választanak az orvosok depresszió és más pszichiátriai rendellenességek kezelésére, mert általában kevesebb mellékhatással járnak, mint az antidepresszánsok más típusai.

„Sok olyan személy, akinek antidepresszánst írtak fel, nem felelt meg a mentális rendellenességek kritériumainak. Adataink azt mutatják, hogy gyakran használják az antidepresszánsokat egyértelmű, bizonyítékokon alapuló indikációk hiányában” – írták a szakértők a Journal of Clinical Psychiatry szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A hivatalos amerikai irányelvek szerint akkor lehet egy személyt klinikai depresszióval diagnosztizálni, ha legalább öt depressziós tünetet mutat két héten keresztül majdnem minden nap, a nap nagy részében. A tünetek a következők: lehangoltság, az érdeklődés vagy az öröm hiánya a tevékenységekkel kapcsolatban, fogyás, hízás vagy az étvágy változásai, álmatlanság vagy fokozott vágy az alvásra.

A további tünetek közé tartozhat a nyugtalanság vagy lelassult viselkedés, kimerültség vagy energiahiány, a haszontalanság vagy túlzott bűntudat érzése, nehézségek a döntésben, koncentrációs zavar, illetve a halállal kapcsolatos vagy öngyilkossági gondolatok.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az antidepresszáns receptek száma 1998. óta több mint a háromszorosára emelkedett a világ legtehetősebb országaiban.