Segít a rákellenes küzdelemben a kamillatea

A teában lévő vegyület a kutatók szerint megfosztja „szupererejétől” a daganatos sejtet. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a teában lévő apigenin megakadályozza, hogy az emlődaganatos sejtek sokkal tovább élhessenek, mint a normális sejtek, gátolja terjedésüket, és érzékenyebbé teszi őket a gyógyszeres kezeléssel szemben. Az apigenin leggazdagabb forrásai a kamillatea, a petrezselyem és a zeller, de a vegyület a mediterrán étrendben előforduló egyéb zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható.

Segít a rákellenes küzdelemben a kamillateaA gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkező kémiai anyag úgy fejti ki hatását, ami arra utal, hogy más tápanyagok is gyakorolhatnak hasonló rákellenes hatást. Segít a fehérjéknek helyreállítani a genetikai információkat hordozó RNS rendellenességeit, amelyek a daganatok mintegy 80 százalékáért felelősek.

Andrea Doseff, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent kutatás vezetője elmondta, hogy a jótékony egészségügyi hatás annak köszönhető, hogy ez az étrendi tápanyag számos fehérjére hatást gyakorol. Az apigenin a különféle fehérjékkel kialakított kapcsolata révén újra létrehozza a daganatos sejtek normális profilját, ami rendkívüli klinikai értékkel bírhat a rákmegelőzésben.

A daganatos sejtek azért szaporodnak ilyen mértékben, mert gátolják a normális sejtekre vonatkozó, szigorúan programozott ciklusban bekövetkező pusztulást. A kutatók kimutatták, hogy az apigenin képes megakadályozni az emlőrákos sejtekben, hogy gátolják saját pusztulásukat. Az is kiderült, hogy az apigenin körülbelül 160 fehérjéhez kötődik az emberi szervezetben, ami arra utal, hogy a jótékony egészségügyi hatást gyakorló egyéb tápanyagok, az úgynevezett gyógyhatású tápanyagok is hasonlóan nagy horderejű hatásokat gyakorolhatnak.

A szakértők szerint a gyógyhatású tápanyagok jótékony hatásai nem csak a rákra korlátozódnak, mivel a korábbi kutatások az apigenin gyulladáscsökkentő tulajdonságait is kimutatták. Abból kiindulva, hogy a vegyület több fehérjéhez is kötődik, és több celluláris célpontja is van, az apigenin számos további előnnyel is járhat, amik hosszabb idő után jelentkeznek.

A szerkesztő megjegyzése: Semmiképp nem ajánlatos, hogy valaki rákmegelőző céllal folyamatosan kamillateát igyon, a kamillának a nyálkahártyákat szárító hatása miatt. Egy kamillatea-kúra legfeljebb 8-10 napig tartson, utána célszerű beiktatni legalább ugyanekkora szünetet.