Előzzük meg a hólyaggyulladást!

A hólyaggyulladás nagyon kellemetlen és fájdalmas. Többnyire vizelés alkalmával, égő érzéssel kezdődik, és úgy érezzük, hogy gyakran kell WC-re menni. Mindenekelőtt a nők érintettek: minden második nő megbetegszik élete során hólyaggyulladásban. Nyáron a strandon még könnyebb „beszerezni” ezt a fertőzést, de szerencsére házi módszerekkel is lehet ellene tenni.

A hólyaggyulladás okai

„Az okok különbözőek lehetnek… legtöbbször bélbaktériumok váltják ki a hólyaggyulladást” – mondja dr. Ulrike Hohenfellner urológus szakorvos. Az Escherichia coli baktériumok a normál humán bélflórához tartoznak, de 80 százalékban felelősek az összes bakteriális hólyagfertőzésért. Mellettük persze más kórokozók is léteznek: staphylococcusok, Proteus mirabilis (enterococcus), vagy gombák, mint a Candida albicans élesztőgomba. Ritkán vírusok vagy paraziták is irritálhatják a húgyhólyagot.

Gyakran következik be húgyhólyagfertőzés akkor, ha az immunrendszer pl. sok stressz következtében legyengül. A beteg hormonhiánya is kedvez a hólyaggyulladás kialakulásának. A nőket azért érinti gyakrabban, mert húgycsövük sokkal rövidebb, mint a férfiaké. Ráadásul a nőknél ennek kivezetése a végbél közelében van. A következmény: a baktériumok könnyebben bejutnak a rövid húgycsövön át a húgyhólyagba, és ott gyulladást okozhatnak.

Szexuálisan aktív nők egyébként gyakrabban szenvednek baktérium okozta hólyaggyulladásban. Ennek oka az, hogy közösülés közben gyakrabban fertőződhetnek a férfi nemi szervén megtalálható baktériumokkal. Terhesség alatt is nő a fertőzés kockázata. Ennek oka, hogy megváltozik a hormonháztartás: a húgyutak kitágulnak, és a kórokozók könnyebben bejutnak a húgycsőbe.

Másként van ez a férfiaknál: ők az 50. életévük előtt ritkán szenvednek baktérium eredetű hólyagfertőzésben. Sajnos ez a növekvő életkorral változik, ugyanis mivel sok férfi szenved prosztata-megnagyobbodásban, és ezáltal szűkül a húgycső keresztmetszete, a vizelet nehezebben távozik. Így összegyűlhetnek kórokozók a húgyhólyagban és a húgycsőben.

A tünetek

Ha vizeléskor csípő, égető érzést érzünk, ez az első jele a hólyaggyulladásnak. Az érintettnek az az érzése, hogy állandóan teli a hólyagja. Ha a vizelet zavaros, a megszokottól eltérő a szaga, esetleg vér is található benne, feltétlenül menjünk orvoshoz! Ha a vizelet vizsgálata fehérjeszaporulatra utal, ez egyértelmű jele a gyulladásnak. A nitrit-teszt a baktériumok anyagcsere-termékeinek jelenlétét mutatja ki. Különösen a terhes nők vegyék komolyan a hólyaggyulladást: A nem kezelt hólyaggyulladás koraszülést vagy vetélést is okozhat.

A biztonság kedvéért feltétlenül menjen orvoshoz, ha a következőket tapasztalja:

  • Vizeléskor égető érzés
  • Folyamatos vizelési inger, kis mennyiségű vizelettel
  • Görcsszerű fájdalom

Ha gyakran van húgyúti fertőzése, célszerű a húgyutak ultrahangos vizsgálata. Itt a vese-és húgyúti traktus anatómiai változásait is meg lehet figyelni.

A hólyaggyulladás ellen jót tesz az ülőfürdő, vagy meleg, nedves kendő a hólyagtájékon. Ezek ellazítják a hólyag izomzatát és csökkentik a fájdalmat.

A hólyaggyulladás megelőzése

Vannak természetes lehetőségek a hólyaggyulladás megelőzésére: ajánlatos pamut fehérnemű viselése, és ezt legalább 60 fokon mossuk, így a legtöbb kórokozó elpusztul. A nők vizeletürítés után elölről hátrafelé töröljék meg magukat. Kerüljék az intim krémek használatát, mivel ezek gyengítik a bőr természetes savpalástját; gyakran kell váltani a tisztasági betéteket, mert azon elszaporodhatnak a kórokozók. A vesetájék felfázásának elkerülésére viseljünk télen trikót vagy gyapjú kombinét. Még a lakásban is hordjunk télen meleg házi papucsot.

Fontos a hólyag gyakori ürítése. Igyon sokat, naponta legalább 2 litert víz vagy tea formájában. Kiválóan alkalmas megelőzésre is a hólyag- és vesetea. E teák többek között medveszőlő-levelet tartalmaznak, ami kiváló baktériumellenes hatású. Tanácsos áfonyakivonatot tartalmazó készítmények fogyasztása, mert ezek bio filmbevonatot képezzenek a húgyhólyag falán, így segítenek megakadályozni a baktériumokat abban, hogy megtapadjanak. A meleg zokni és meleg vizes palack segít a hólyaggyulladás panaszainak enyhítésében.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

10 házi szer hólyaggyulladás ellen