10 házi szer hólyaggyulladás ellen

A hólyaggyulladás a húgyutak viszonylag gyakori gyulladása. Általában E-coli baktériumok okozzák, amelyeket az emberi testben, a bélben találhatók, de a húgyutakban gyorsan fájdalmas fertőzéshez vezethetnek. A gyógyszereken kívül házi szerek is alkalmasak a hólyaggyulladás kezelésére, de ezeket óvatosan kell alkalmazni gyermekeknél és terhesség alatt.

Az alábbi házi szerek segíthetnek az enyhe hólyaggyulladás esetén, de nem helyettesítik az orvosi kezelést. Noha az érintettek felénél a hólyaggyulladás egy hét alatt el is tűnik, de óvatosan kell eljárni, különösen tartós fájdalom vagy véres vizelet esetén, mivel ezek súlyosabb betegség jelei lehetnek.

Sok folyadék, teák

Mi segíthet hólyaggyulladás esetén? Bemutatunk tíz házi szert, és eláruljuk, hogy melyekkel lehet valóban enyhíteni a tüneteket. A teák különösen fontosak hólyagfertőzéskor, naponta legalább 2-3 litert kell inni, hogy a baktériumok kiürüljenek az öblítő hatás nem az italtól függ. Ennek ellenére a megfelelő ital fokozhatja a hatást – mindenekelőtt a teákat kell említeni.

De melyik tea jó a hólyaggyulladás ellen? Támogatásként ihatunk vese- és hólyagtea keverékeket, például aranyvessző- nyír- és csalánlevélből. Az összetevőknek vízhajtó, görcsoldó és gyulladásgátló hatása van. A medveszőlő levél teaként vagy inkább kapszula formájában antibakteriális hatása miatt jól használható hólyagfertőzés esetén. Másik növényi gyógyszer a boróka és a zsurló, de a komplikáció nélküli hólyagfertőzés kezelésére jól bevált az ezerjófű, a lestyán és a rozmaring. A pozitív hatás elérése érdekében naponta négy-öt csésze ilyen teát kell inni.

Vörös áfonya

A vörös áfonya pozitív hatása a húgyhólyag-gyulladás kezelésére eddig kétségtelenül nem bizonyított, mivel a jelenlegi tanulmányok ellentmondásosak. Ennek ellenére továbbra is fontos otthoni gyógyszer a hólyaggyulladás ellen. Elsősorban azért, mert antibiotikum-rezisztens törzsekkel végzett laboratóriumi vizsgálatokban is hatékony volt. Ez különösen fontos, mivel az E-coli baktériumok kb. felénél antibiotikum-rezisztencia alakult ki.

A vörös áfonya savas környezetet hoz létre a hólyag nyálkahártyájának felületén, ami megnehezíti a kórokozók megtapadását. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok könnyebben kiválasztódnak a vizelettel. A proanthocyanidin hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatású is, különösen fontos. Ezen felül a áfonya flavonoidjai segítenek a vízhajtásban. A további polifenolok erősítik a test immunrendszerét. Ennek megfelelően a áfonya rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni vagy kezelni a hólyaggyulladást. Ha nincs otthon áfonya vagy áfonyalé, akkor fekete áfonya is használható, mivel ezek is tartalmaznak proanthocyanidint.

Meleg

A bőséges folyadékbevitel mellett gondoskodni kell arról, hogy a gyulladt hólyag melegen maradjon. A hőnek, mint otthoni gyógymódnak, pozitív hatása van. A vastag ruhákon és takarókon kívül gyapjú alsó, cseresznyemag párna vagy melegvizes palack is támogathatja a kezelést. A melegvizes palackot mindig törölközőbe kell csomagolni, és nem szabad a csupasz bőrre helyezni, különben égési sérülést okozhat. Pihenés és alvás is ajánlott, mivel alvás közben erősödik az immunrendszer.

Sütőpor és szóda

Gyorssegélyként a szódabikarbóna vagy a benne lévő nátrium-karbonát otthoni gyógyszerként is felhasználható. A nátrium hatását elsősorban a lúgos pH-nak tulajdonítják, mivel a legtöbb baktérium kevésbé képes túlélni egy lúgos környezetet. A nátrium-karbonát semlegesíti a vizeletben lévő savat, így csökkentve a vizelés égő fájdalmát.

A sütőpor alkalmazásának két lehetősége van: belsőleg a szódabikarbóna vagy sütőpor vízzel történő bevétele, és külső felhasználása ülőfürdő formájában. Belső használatra fel kell oldani egy csipet szódabikarbónát nagy pohár vízben, és ezt meginni naponta kétszer, legfeljebb három napig. Tartózkodni kell a gyakoribb és hosszabb ideig tartó fogyasztásától, mivel egyébként elősegíti a többi baktériumtörzs növekedését, és megzavarhatja a saját sav-bázis egyensúlyt. A tudományos vélemények abban különböznek egymástól, hogy a vizeletben a pH emelése valóban alkalmas-e a hólyaggyulladás kezelésére, vagy jobb-e a pH-t csökkenteni. Ezért tanácsos konzultálni az orvosával, mielőtt ilyen házi szereket használna.

Ülőfürdő

Ülőfürdőnél a köldök és a comb középső része közötti területet fürdetjük, de persze vehetünk teljes fürdőt is. Az ülőfürdő támogató kezelésként szolgál a nemi területeken, mivel az aktív hatóanyagok közvetlenül a test beteg területét érik. A hólyaggyulladás kezelésére ajánlott ülőfürdő: kamilla-, aranyvessző- vagy szódabikarbóna. A kamilla és az aranyvessző gyulladáscsökkentő, antibakteriális és sebgyógyító hatású.

A szódabikarbóna pH-jának köszönhetően antibakteriális hatású. Több kanállal is felhasználhatjuk szódabikarbónás ülőfürdőhöz, de ügyelni kell arra, hogy a használt mennyiség mind feloldódjon, és ne rakódjon le a kád falára. Fontos annak ellenőrzése is, hogy a fürdő hőmérséklete ne legyen túl forró vagy túl hideg (ideális esetben 36-40 fok között). Az ülőfürdő után pihenni kell.

Almaecet

Az almaecet a szódabikarbónához hasonlóan hat. Az azonban nem világos, hogy a vizelet pH-jának növelése valóban jótékony-e a hólyaggyulladás kezelésére. Általában azonban azt mondják, hogy az almaecet számtalan egészségügyi előnnyel jár. Egy vagy két teáskanál jó minőségű, természetes almaecetet össze kell keverni 250 ml vízzel és meg kell inni. Akut hólyaggyulladás esetén az ital napi háromszor is fogyasztható. Megelőzésként napi egy pohárral is meg lehet inni.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!