10 házi szer hólyaggyulladás ellen

Gyömbér

A gyömbér egészségre gyakorolt pozitív hatása már régóta ismert. A gumó nemcsak C-vitaminban, magnéziumban, vasban, kalciumban, káliumban, nátriumban és foszforban gazdag, hanem szinte mellékhatásoktól mentes is. A gyömbér antibakteriális hatású is, gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását. Ezeket a pozitív hatásokat fel lehet használni a hólyaggyulladás elleni küzdelemben, mind külső, mind belső alkalmazással. Házi gyógyszerként elkészíthetünk egy meleg, alkoholmentes puncsot, amely egy liter szőlő-, ribizli- vagy bodzaléből és egy vagy két evőkanál különféle fűszerből áll, ilyen például a gyömbér, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs vagy kardamom.

Külső használatra gyömbérborogatás használható: egy vagy két kanál gyömbérporra langyos vizet öntünk, belemártunk gézt vagy szövetanyagot. Ezt a hólyagra, azaz az alsó hasra helyezzük, majd fél óra múlva eltávolítjuk. Ezután tanácsos ápolni a bőrt, például olívaolajjal bekenni.

Járulékosan más antibakteriális ételeket, például oregánót, kakukkfüvet, tormát, fokhagymát, mézet és sarkantyúvirágot is be lehet építeni a menübe.

D-mannóz

A D-mannóz természetes cukor, amely kötődik az E-coli baktériumokhoz és blokkolja azokat. Ennek eredményeként ezek a baktériumok már nem kötődnek a húgyutak nyálkahártyájához, és vizeléskor kiürülnek. A D-mannóz egy meglehetősen ismeretlen otthoni gyógyszer a hólyaggyulladás kezelésére, de természetes alternatívának tekinthető. Kapszula formájában lehet megvásárolni gyógyszertárban. A mannózkezelés akár az antibiotikumokat is helyettesítheti, ami különösen kívánatos, mivel az E-coli baktériumok így nem válnak rezisztenssé. A mannóz megelőzésképpen is bevethető.

Mustárolaj

A sarkantyúvirágból és tormából préselt mustárolajok megelőzik a hólyaggyulladást és a fertőzés ellen hatnak akut hólyagfertőzés esetén is. Nemcsak antibakteriális hatásúak az E-coli baktériumokkal szemben, hanem megakadályozzák a kórokozók behatolását a hólyag falába. Védik az immunrendszert is, így a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzhetők.

Homeopátia

Homeopátiás szerek is használhatók nem komplikált hólyaggyulladás esetén. Ilyenkor használatos kis golyók az aconitum, belladonna, cantharis, dulcamara, pulsattila és nux vomica. A szer megválasztása a hólyaggyulladás fő tüneteitől függ. A tünetek sokfélesége miatt a tapasztalt homeopátiás szakembernek el kell döntenie, hogy mely homeopátiás szereket szedje a beteg.

Gyerekeknek

A hólyaggyulladás mindkét nemhez tartozó gyermekeket gyakran érinti, mivel az immunrendszerük még nem túlzottan fejlett. De nem minden, felnőttnek ajánlott házi szer alkalmas gyermekeknek. Gyerekek számára a legjobb a vörös áfonya vagy áfonyalé, különösen a finom íz miatt. Külön figyelmet kell azonban fordítani a cukortartalomra, mivel a megemelkedett cukortartalom elősegíti a baktériumok szaporodását. Ez az oka annak, hogy a cukorbetegeket gyakran érintik hólyagfertőzések.

A legtöbb otthoni szer gyermekeken is használható. Mindenekelőtt fontos a fokozott hidratáció és a rendszeres melegítés. A legtöbb gyógynövény diuretikum ártalmatlan még gyermekeknél is. Homeopátiás kezelés előtt azonban mindig konzultáljon szakemberrel.

Kerülni kell a vörösáfonya-levél teával való kezelést kisgyermekek és terhes nők esetében, mivel ez a tea magas arbutin tartalmú, az arbutin pedig egyfajta természetes fertőtlenítő. Az emberi testben többek között hidrokinonná alakul, amelyről úgy gondolják, hogy káros a csecsemőkre és a még meg nem született gyermekekre.

Hólyaggyulladás terhes nőknél

Különös óvatosság szükséges terhes nőknél, mivel a hólyaggyulladás súlyos szövődményeket okozhat. Emiatt mindig javasolt az orvosi felügyelet. Ajánlott a fokozott folyadékbevitel és a meleg. A vizelethajtó teákat óvatosan kell alkalmazni, mivel az ilyen teák által kiváltott erős hatás befolyásolhatja a gyermek tápanyagellátását, ha a test több vizet ürít, mint amennyit fogyaszt. A vesetea rövid ideig tartó használata viszonylag ártalmatlan.

A vörösáfonya-levél tea nemcsak kisgyermekek számára, hanem várandós nők számára is tabu. Terhességben a sütőpor hosszú távú használata tilos, mert a születendő gyermek sav-bázis egyensúlya kiegyensúlyozatlan lehet. Ezenkívül olyan súlyos következmények lehetnek, mint a születendő gyermek szívritmuszavarai és a terhes nő magas vérnyomása.

A bio almaecet és a D-mannóz mérsékelt használata ártalmatlannak tekinthető.

A mustárolajok méhgörcsöket okozhatnak, de támogatják az immunrendszert és hatékonyak a fertőzésekkel szemben, tehát az előnyök és hátrányok megfontolása után szabad csak használni. Mindig tanácsos konzultálni az orvossal.

A gyömbért az első néhány hónapban terhesség alatt lehet alkalmazni, de a terhesség vége felé már nem, mivel korai összehúzódásokat válthat ki. Ha kétségei vannak, mindig forduljon orvoshoz.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Előzzük meg a hólyaggyulladást!