Csak mítosz a domináns bal, illetve jobb agyfélteke?

Tömérdek személyiségteszt, önmotivációs könyv és csapatépítő feladat alapjának számít – pedig egyszerűen nem igaz. A közhiedelem szerint a logikus és elemző gondolkodású emberekben a bal agyfélteke domináns, a kreatív, művészi hajlamú emberekben viszont inkább a jobb. Csak az a gond, hogy a tudományos kutatások nem támasztják alá ezt az elméletet.

Csak mítosz a domináns bal, illetve jobb agyfélteke?A Utah-i Egyetem kutatói most több mint ezer agy képalkotó vizsgálatával cáfolták meg ezt a népszerű elképzelést. Kutatásuk nem szolgált bizonyítékkal arra nézve, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel használnák inkább a jobb, illetve a bal agyféltekéjüket. Mindegyik vizsgálati alany, és minden bizonnyal maguk a kutatók is, egyenlő mértékben használták mindkét agyféltekéjüket a vizsgálat teljes ideje alatt.

A bizonyos agyi területek használatának preferenciája egyes funkciókhoz, vagyis a lateralizáció, a PLOS ONE augusztusi számában publikált tanulmány vezető szerzője, Dr. Jeff Anderson szerint valóban létezik. A beszéd például a jobbkezes emberek többségében a bal agyféltekéből ered. Ez azonban nem utal arra, hogy a nagy írók vagy szónokok többet használnák a bal agyféltekéjüket, mint a jobbat, vagy hogy valamelyik féltekében több agysejt lenne.

A tévhit az, hogy minden, aminek az analitikus gondolkodással áll összefüggésben, az agy egyik felére, és minden, ami a kreativitással áll összefüggésben, az agy másik féltekéjére korlátozódik. Anderson szerint azonban az agyi területek összeköttetései teszik lehetővé az embereket arra, kreatív és analitikus gondolkodást egyaránt végezhessenek.

A kutatócsoport 7-29 éves résztvevők agyi képalkotó vizsgálatának eredményei segítségével 7 000 agyi terület aktivitását figyelte meg. A szakértők az idegi kapcsolatokat vizsgálták e területeken belül, illetve a területek között. Annak ellenére, hogy bizonyos kulcsfontosságú területeken megfigyeltek gócokban fokozott idegi tevékenységet, alapvetően mindkét agyféltekében azonos volt az idegi hálózat és konnektivitás. „Nem igaz, hogy a bal agyfélteke nagyobb mértékben áll összefüggésben a logikus vagy analitikus gondolkodással, mint a jobb, mint ahogyan a kreativitás sem korlátozódik kizárólag inkább a jobb, mint a bal féltekére” – összegezte az eredményeket Anderson.