Veszélyes a napi aszpirinszedés annak, aki egészséges

Az egészséges embereknek nem szabadna naponta aszpirint szedniük a szívroham és a rák megelőzéséért – derül ki egy friss britt tanulmányból, amely a korábban elért tudományos eredmények felülvizsgálatán alapul. A közelmúltban ugyanis egyre nagyobb vita alakult ki arról, hogy érdemes-e az 50 éven felülieknek naponta alacsony dózisú aszpirint szedniük.

Veszélyes a napi aszpirinszedés annak, aki egészségesAz NHS brit biztosítószövetség legfrissebb következtetései alapján azonban a módszer előnyei „egyensúlyban vannak” a hátrányokkal, főleg az agy- és a gyomorvérzés miatt. A szakértők végül azt javasolják, hogy érdemes tartózkodni az ilyen célú aszpirinszedéstől, amíg nem áll rendelkezésre újabb bizonyíték. 

Az aszpirinnek vérhígító hatása van, így csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét a testben, mérsékelve a szívroham és a stroke kockázatát. Sőt, egyes szakirodalmi hivatkozások szerint bizonyos rákfajták veszélyét is visszaszorítja. Ezzel együtt a készítmény gátolja a véralvadást, amivel problémákat okozhat a szervezetben. 

Világos, hogy magas szívroham- és stroke-kockázattal élő pácienseknek hasznos a rendszeres szedés, az egyébként egészséges embereknél viszont más a helyzet. 

A Warwick Orvosi Iskola szakértői összegezték az eddigi eredményeket az NHS kérésére, s rámutattak, hogy a mindenki számára javasolt aszpirinszedés „növeli a vérzés esélyét”. Ami a rákos megbetegedéseket illeti, nem találtak elegendő bizonyítékot a következtetés levonásához, de ezzel kapcsolatban öt éven belül pontos eredmények várhatóak. 

„A veszélyek pont egyensúlyban vannak az előnyökkel, így semmi sem indokolja, hogy egészséges egyének számára ajánljuk az aszpirinszedést. Szép lenne, ha az 50 éven felülieknél már napi egy szem bevételével jelentősen csökkenteni lehetne a rákkockázatot, de ezt egyelőre nem tudjuk bizonyítani, ezért óvatosabbnak kell lennünk: ne promotáljuk túlzottan az aszpirinszedést!” – magyarázta a kutatást vezető Aileen Clarke professzor a BBC-nek.