Már a fejet ért kisebb ütések is károsíthatják az agyat

Egyre több kutatás számol be az agyrázkódás okozta károsodásokról, ám a legújabb tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy már a fejet érő enyhébb ütések is károsan befolyásolhatják a memóriát és a gondolkodást. A friss kutatásban jégkorongozók és futballisták speciális sisakokat viseltek egy teljes játékidényben, ennek adatait elemezték.

Már a fejet ért kisebb ütések is károsíthatják az agyatA kutatás ideje alatt egyetlen játékosban sem diagnosztizáltak agyrázkódást, a speciális sisak azonban kulcsfontosságú adatokat rögzített, valahányszor a játékosok fejét kisebb ütés érte. „A sisakba épített akcelerométer lehetővé tette számunkra a behatások intenzitásának és gyakoriságának számszerűsítését” – nyilatkozta a Neurology december 11-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Tom McAllister.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy fehérállománya nagyobb mértékű változásokat mutatott azokban a játékosokban, akik várakozáson alul teljesítettek a memória és tanulási tesztekben. A fehérállomány szállítja a jelzéseket a különböző agyi területek között.

„Ez arra utal, hogy nem csak az agyrázkódásra kell odafigyelnünk” – összegezte McAllister, az Indianai Egyetem pszichiátriai tanszékének vezetője. „Ezek a sportolók nem szenvedtek agyrázkódást a vizsgálati évben … és van közöttük egy alcsoport, akik valószínűleg sérülékenyebbek az ilyen behatásokkal szemben. Meg kell tudnunk, mennyi ideig tartanak, illetve maradandók-e ezek az elváltozások.”