Kömény vagy római kömény?

A köményt és a római köményt – más néven fehér köményt – a hétköznapi szóhasználatban gyakran összekeverik egymással. Bár a két köményfajta közel áll egymáshoz, aki valaha a kömény helyett római köményt használt, ismeri a két fűszer között nagy ízbeli különbséget. Mindkettő étvágygerjesztő hatású, fokozzák az anyagcserét, az epe- és a gyomorsav termelését.

Bár mind a kömény, mind a római kömény ősi, több ezer éve ismert fűszer, a különböző világtájakon különböző ételekben használják őket. A kömény mindig is az őt megillető helyen állt az európai étlapokon Hollandiától Szibériáig, a római kömény ezzel szemben a receptek állandó résztvevője volt Indiában, Dél-Amerikában, Kínában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Törökországban és Görögországban.Hétköznapi köménymag

A köménynek az az előnye, hogy lágy íze miatt sok más fűszerrel kombinálható, így jól illik a káposztához, sültekhez, halételekhez, teszik kenyérbe, levesekbe és salátákba is. A római köménynek ezzel szemben sajátságos erős íze van, amely nem mindig kompatibilis más fűszerekkel.

A hatásuk hasonló

A kömény és római kömény gyógynövényként hosszú múltra tekint vissza. Az egész föld szakácsai ismerik mindkettő étvágygerjesztő hatását. Fokozzák az anyagcserét, befolyásolják az emésztést azáltal, hogy serkenti az epe- és a gyomorsav termelését, és segítenek a görcsök, puffadás és kólika ellen. Mindkettő illóolajokat tartalmaz, amelyek gátolják a baktériumok és gombák szaporodását. A kömény Európában egyike a leggyakrabban használt természetes szereknek puffadás ellen, már babáknak is adják. Aki maga szeretne köményteát készíteni, főzzön fel csészénként 1-2 teáskanál egész köményt (állítólag hatásosabb puffadás ellen, mint az őrölt). Ezután a főzetet hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. A teát naponta kétszer ihatjuk.

Tipp: jobb a köményteához negyed gumó édesköményt adni, mint édesíteni, ez növeli a hatást. Alternatívaként csepegtessünk köményolajat (egy vagy két csepp, legfeljebb háromszor naponta) egy kockacukorra, és ezt fogyasszuk el. A köményt nem szabad nagy mennyiségben és hosszú ideig fogyasztani, mert máj- és vesekárosodást okozhat.

A szoptató anyák nagyra értékelik a kömény tejtermelő erejét (rómaikömény-készítményeket terhesség és szoptatás alatt fogyasztani csak az orvossal történt egyeztetés után szabad.) Állítólag a kömény segít fej- és fogfájás ellen is. Csakúgy, mint a római köményt, menstruációs fájdalom, valamint köhögés és légúti megbetegedések esetén fogyasztják.

Római kömény recept: kuszkusz zöldségekkel
3 személy számára

  • 200 g kuszkusz
  • 300 g burgonya
  • 250 g cukkini
  • 250 g répa
  • 1 doboz csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 30 g mazsola
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 450 ml zöldségleves
  • fűszerezéshez: római kömény, bors, só, kurkuma, koriander, fahéj

A burgonyát, répát, cukkinit, hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és felforrósított olívaolajon keverés közben dinszteljük. Ezután alacsony hőmérsékleten fedővel lefedve tovább pároljuk, időnként megkeverjük. A csicseriborsót közben szűrőedényben leszűrjük és folyó víz alatt addig mossuk, míg az öblítővíz tiszta nem lesz, ekkor hozzáadjuk a zöldséghez. A paradicsomot feldaraboljuk, és a mazsolával együtt belekeverjük a zöldségbe. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk 150 ml zöldséglevest, és fedővel lefedve tovább főzzük. A maradék zöldséglevest felforraljuk, és leöntjük vele a tálba tett kuszkuszt. Kb. 5-10 percig hagyjuk duzzadni. Röviddel tálalás előtt adjuk hozzá a citromlét.

(Németből fordította: Koncz László)