A tinikori füvezés maradandóan csökkenti az IQ-t

Különösen veszélyes a marihuána fogyasztása a tinédzserekre, mivel az agyuk még fejlődésben van. A „füves cigi” hátrányosan befolyásolja a kritikai gondolkodásért és a memóriáért felelős régiókat. A károsító hatás sajnos még azután is megmarad, hogy valaki abbahagyja a füstölést – tehát maradandó károsodást okoz – derül ki egy friss kutatásból.

A tinikori füvezés maradandóan csökkenti az IQ-tA tinikori marihuánafogyasztás egész életen át alacsonyabb IQ-val járhat. Az egyesült államokbeli szakértők szerint azért beszélhetünk még nagyobb kockázatról ebben a korcsoportban, mert az agy éppen gyors fejlődési folyamaton megy keresztül.

A Nemzeti Kábítószer-visszaélési Intézet (NIDA) munkatársai hozzátették, hogy a cannabis tartalmú cigaretta rontja a kritikus gondolkodásra való képességet, illetve a memóriát is – és a hatás az alkalmazás után még napokig megfigyelhető.

Miután a szakértők újraelemezték a témával kapcsolatos korábbi tanulmányokat, megerősítették, hogy a marihuána káros az autóvezetéshez szükséges készségekre, ennélfogva növeli a közlekedési baleset kockázatát.

A veszély tovább fokozódik, amennyiben az egyén alkohollal párosítja a marihuánát – olvasható a New England Journal of Medicine hasábjain.

Az analízis olyan összefüggésekre terjedt ki, melyekre eddig kevés figyelem összpontosult. Többek között a marihuána füsttel járó passzív dohányzás következményeire, a magzati kitettség hatásaira, a növény esetleges terápiás felhasználási lehetőségeire, illetve a törvényesítés közegészségügyi konzekvenciájára.

A szakértők figyelmeztettek, hogy a manapság használt erősebb marihuána negatív hatása sokkal erősebb lehet, s a korábbi kutatások még a régebbi, gyengébb hatóanyagtartalmú növényekkel készültek.

Ezzel egy időben a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai rámutattak, hogy a 15 éves kor előtti marihuánafogyasztás később álmatlansághoz vezethet.