A krónikus fájdalom és az alternatív kezelési módok

Biztonságosak a krónikus fájdalom alternatív kezelési módjai? Nincs egyszerű válasz a kérdésre. Az életkor, egészségi állapot, a szedett gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők befolyásolhatják az alternatív módszerek biztonságosságát. Több biztonságosnak bizonyult kezelési módot tanulmányoztak, bár ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek kockázatmentesek.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy határozott választ adhassunk, van-e hatékony alternatív kezelési mód a krónikus fájdalomra. Ugyanakkor egyre több tudományos bizonyíték van, amelyek szerint több ilyen kezelési mód (gerinckezelés, akupunktúra, masszázs és jóga) segíthet fájdalommal járó állapotokban.Akupunktúra

Mi a krónikus fájdalom?

A krónikus fájdalom hosszú ideig (legalább 3-6 hónapig) fennáll, a korral előfordulása nő, főleg, mert a fájdalmat okozó egészségügyi problémák, pl. csont- és ízületi gyulladás előfordulása is gyakoribb. Nem minden krónikus fájdalommal küzdő embernek van orvos által megállapított egészségügyi problémája, de akinek van, annál a leggyakoribb a deréktáji fájdalom vagy a csont- és ízületi gyulladás. Gyakori még a reumás ízületi gyulladás, a migrén, a kéztőcsatorna szindróma és a fibromyalgia.

A krónikus fájdalom oka lehet betegség vagy egészségi állapot, sérülés, orvosi kezelés (pl. műtét), gyulladás, idegrendszeri probléma (ezt neuropátiás fájdalomnak nevezik), vagy ismeretlen. A fájdalom hat az életminőségre, a munkaképességre, és más problémák kísérhetik, pl. mozgási nehézség, alvási zavarok, szorongás, depresszió.

Néhány alternatív módszer biztonságossága

  • Gerinckezelés során a gyakorlott szakember kézzel vagy eszközzel meghatározott erővel nyomja a gerinc valamely ízületét – ennek mellékhatása lehet kellemetlen érzés a kezelt testrészen, átmeneti fejfájás vagy fáradtságérzés. Komolyabb probléma alig fordul elő.
  • Az akupunktúrát biztonságosnak tekinthetjük, ha gyakorlott, jól képzett szakember végzi steril tűkkel. A helytelenül végzett akupunktúrának súlyos mellékhatásai lehetnek.
  • A testet és a lelket igénybe vevő tréning fizikai tevékenységet (testhelyzeteket), légzési gyakorlatokat és meditációt ötvöz. Fájdalomcsökkentő hatását megfigyelték krónikus deréktáji fájdalom és ízületi gyulladás okozta fájdalom esetén. Általában a jógázóknál alig lép fel mellékhatás. Bizonyos egészségi állapotokban érdemes módosítani vagy elhagyni egyes testhelyzeteket, hogy megelőzzük a mellékhatásokat. A jóga elkezdése előtt konzultáljon orvosával, és tájékoztassa a jógaoktatót egészségügyi problémáiról.
  • Egyes, fájdalom ellen használt gyógynövények (pl. a kínai Triptrygium wilfordii) súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Szedésük elkezdése előtt érdemes tájékozódni.
  • Glucosamin és chondroitin. Egy patkányokkal folytatott tanulmány felvetette annak a lehetőségét, hogy a glukosamin nagy adagjai a vesét károsíthatják. A humán tanulmányok alapján azt találták, hogy a glukosamin és a chondroitin kölcsönhatásba kerülhet a Warfarin véralvadásgátló gyógyszerrel.

A tudományos adatok azt sugallják, hogy egyes alternatív gyógyászati módszerek segíthetnek krónikus fájdalomtól szenvedő embereknek. A legtöbb esetben azonban a bizonyítékok mennyisége túl kevés ahhoz, hogy egyértelmű legyen egy adott módszer hasznossága.

Különböző természetgyógyászati módszereket is tanulmányoztak más krónikus fájdalmaknál, pl. arcidegzsába, idegfájdalom, krónikus prosztatagyulladás/krónikus medencetáji fájdalom, menstruációs görcs, könyökfájdalom, endometriózissal járó fájdalom, kéztőcsatorna szindróma és rák okozta fájdalom. Ígéretes bizonyítékok vannak arra, hogy némely természetgyógyászati módszer használhat ilyen fájdalmak esetén, de kevés a bizonyíték bármely módszer hatékonyságának egyértelmű megállapításához.

Tanácsok alkalmazás előtt

  • Ne használjon be nem vált terméket vagy módszert.
  • Tájékozódjék a termékről vagy a módszerről, amit használni szándékozik, főleg a biztonságosságával kapcsolatos tudományos tényekről és a hatásosságáról.
  • Ha étrend-kiegészítő alkalmazását fontolgatja, ne felejtse el, hogy ezek helytelen használata bajt okozhat, esetleg receptre kapott vagy receptmentesen vásárolt gyógykészítményével együtt szedve léphet fel gond. Ha várandós vagy szoptat, vagy ha gyermek estében fordulna étrend-kiegészítőhöz, különösen fontos, hogy orvosával konzultáljon.

(Angolból fordította: Korom Lajos)