Alternatív gyógyászat: mitől is alternatív?

A gyógyítás az ember megjelenésével egyidejűleg jött létre mint olyan szükséglet, amely segítette a különféle csoportokat, hogy társaik sérülése vagy betegségek esetén kezelést tudjanak nyújtani. Akkor még nem léteztek „alternatív” gyógymódok. És napjainkban jogos-e ez az elnevezés? Sztojalovszky Gábor akupresszőr, természetgyógyász gondolatébresztő írása.

Alternatív gyógymódok és öngyógyítás személyiségek szerint

Sokan sokféleképpen éljük meg kisebb-nagyobb válságainkat, betegségeinket, ennek függvényében érdemes a gyógymódokat is egyedibbé tenni. Teljesen természetes az, hogy ugyanaz a terápia másképpen hat egy 1-jén, és másképpen hat egy 6-án született emberre. Az orvosi rendelőben nincs idő kielemezni minden egyes beteget, ezért ismerjük meg magunkat!

A „kuruzslók” védelmében

Tisztelt Boldogkői Zsolt! Miután Ön a Facebookon közzétette a Magyar Tudományos Akadémia elnökének írott levelét, veszem a bátorságot, hogy nyílt levelet írjak Önnek. Nyilván nem vagyunk egy súlycsoportban, hiszen Ön orvoskari professzor, intézetvezető Szegeden, jómagam pedig csak ex-vegyész és nyugdíjas természetgyógyász vagyok. Önhöz képest egy senki…

Megfázáskor döntők a tünetek

Nemrég történt: egy kicsit megfáztam, egy-két napig volt egy kis náthám, kb. egy napig fájt a torkom. A köhögésem azonban később sem akart elmúlni, és egy kicsit fájt a hátam meg a mellkasom. Más tünetem nem jelentkezett. Nem volt kimondottan súlyos a dolog, így egyáltalán nem gyógyítottam magam. Tapasztalataim ma is aktuálisak, ezért közreadom őket.

A krónikus fájdalom és az alternatív kezelési módok

Biztonságosak a krónikus fájdalom alternatív kezelési módjai? Nincs egyszerű válasz a kérdésre. Az életkor, egészségi állapot, a szedett gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők befolyásolhatják az alternatív módszerek biztonságosságát. Több biztonságosnak bizonyult kezelési módot tanulmányoztak, bár ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek kockázatmentesek.

Melyik gyógymódtól mit várhatunk?

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a különféle alternatív gyógymódok útvesztőjében, hiszen van belőlük több tucatnyi… Márpedig az életben elég gyakran fordulhat elő olyan helyzet, amikor a beteg úgy érzi: a hivatalos orvoslás bizony nem jár a várt eredménnyel, vagyis nem gyógyul tőle igazán, vagy pedig az orvosi kezelés túl sok mellékhatással jár. Az egészséget holisztikusan, a test, a lélek és a szellem egységeként értelmező embereknek nyújt segítséget az eligazodásban Norma G. Cuellar: Komplementer medicina – Kiegészítő és alternatív orvoslás című könyve, amely a SpringMed Természetgyógyászat Könyvek® sorozat köteteként látott napvilágot.

Hangulatjavítás – természetesen

A kutatások szerint a depressziós vagy melankolikus emberek esetében kétszer gyakrabban kell daganatokkal és szívbetegséggel számolni, továbbá sokkal fogékonyabbak a megfázásra és az influenzára is. A hangulati zavarokra azonban nem feltétlenül kell gyógyszereket szedni, természetes megoldások is vannak.

Konferencia a gyógyulás 1000 útjáról

A Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetem, valamint a Viva Natura World Kft. kétnapos konferenciát szervez A gyógyulás 1000 útja címmel. Április 17-18-án 9-19 óra között kerül sor a rendezvényre a Testnevelési Főiskola Nagyelőadójában. A szervezők mottónak egy Paracelsustól származó idézetet választottak, amely így szól: „Az orvosok két csoportba sorolhatók: azok, akik természetfeletti módon gyógyítanak és azok, akik gyógyszerekkel.”