Hangulatjavítás – természetesen

A kutatások szerint a depressziós vagy melankolikus emberek esetében kétszer gyakrabban kell daganatokkal és szívbetegséggel számolni, továbbá sokkal fogékonyabbak a megfázásra és az influenzára is. A hangulati zavarokra azonban nem feltétlenül kell gyógyszereket szedni, természetes megoldások is vannak.

egyuttSok embernél a rosszkedvet vagy lehangoltságot a neurokémiai vagy a hormonális egyensúly felborulása okozza, másoknál a mindennapi stressz, vagy a felkavaró események merítik ki az érzelmi tartalékokat. Sokan a gyógyszerek helyett inkább a természetes megoldásokat részesítik előnyben és ez gyakran elegendő és előnyösebb is. Bemutatunk néhány módszert, melyekkel természetes módon dobhatjuk fel a hangulatunkat, vagy másoknak segíthetünk.

Gyógyító érintés

Az emberi érintés fokozza az endorfinok, a növekedési hormon és a DHEA hormon termelődését, amelyek mind hozzájárulnak a hosszú élethez, és csökkentik a stressz negatív hatásait. Bebizonyították, hogy az emberi érintés a betegek gyógyulását is felgyorsítja. Masszírozza meg kedvesed talpát vagy öleljen meg egy családtagot – mindkettejük hangulata javulni fog!

A nevetés a legjobb orvosság

A nevetést, mint terápiát Norman Cousins találta fel, azóta kiderült, hogy valóban gyógyító hatással bír, mert serkenti az immunrendszert, különösen az úgynevezett természetes ölő sejtek működését, amelyek például a daganatok és más betegségek ellen védenek. A nevetés hatására endorfinok szabadulnak fel, és agyunkban örömérzet keletkezik. A jókedvű emberek tovább élnek és egészségesebbek. Olvassa kedvenc képregényét, vicceket, nézze meg kedvenc vígjátékait újra és újra és nevessen szívből minél többet!

A fiatalság hormonjai

Nincs szükség tablettákra ahhoz, hogy élvezhesse a növekedési hormonok fiatalító hatását. Egy kutatás szerint már néhány guggolással és lábgyakorlattal serkenthető a „fiatalság hormonjainak” termelődése. A magasabb növekedésihormon-szint javítja a hangulatot és számos más testi jó hatással is bír. Csak szorgalmasan a súlyzós edzésekkel, guggolásokkal, felülésekkel és evezéssel! Igazából már maga a mozgás is jobb kedvre derít!

Segít az akupunktúra

Számos depressziós és szorongó embernek használ az akupunktúra, mivel az serkenti az endorfinok: a szerotonin és a dopamin termelődését, amelyek szintje általában alacsony az érintetteknél.

Aminosavak a jó hangulatért

Az S-adenozil-L-metionint (SAMe) metioninból állítják elő – ez az aminosav fontos szerepet játszik a hangulatjavító ingerületátvivő anyagok, a szerotonin és a dopamin termelődésében. Egy vizsgálat igazolta, hogy a SAMe olyan betegek esetében is hatékony, akik nem reagáltak a hagyományos antidepresszáns gyógyszerekre. Válasszon olyan SAMe tartalmú étrend-kiegészítőt, amelyben B6– és B12– vitamin is található.

A közösség ereje és a szeretet ingyen van

A fenti tippek közül az első kettő ráadásul szinte teljesen ingyen van, de akár a mozgás a sport is lehet az. Irány a természet, egy kirándulás a szabadban, piknikezés, közös labdajáték vagy nevetés, énekelés. A legfontosabb mindenképpen a döntés, hogy jól akarjuk érezni magunkat és az, hogy tegyünk is érte. Ezen kívül fontos, hogy szeretteinken, barátainkon is tudunk a fenti módszerekkel segíteni, és vegyük észre, ha megváltozott a hangulatuk. Néha egy pár kedves szó vagy tett, egy kis figyelmesség sokkal többet ér, mint bármi más és nem kerül semmibe.

(Forrás: A hangulatjavítás öt természetes módja)