Nehogy a másiknak jobb legyen

Az emberek nagy hányada egy sorsoláson kész lenne akár lemondani a nagyobb nyereményről, amennyiben ezzel csökkenthetné mások esélyét a nyerésre. Ezek az emberek megfosztják társaikat a jutalomtól még akkor is, ha ezzel ők maguk is rosszabbul járnak. A népesség közel 90%-a beosztható különböző kategóriákba: optimisták, pesszimisták, megbízhatók és irigyek.

Hogyan csapja be az érzékszerveinket a mágus?

A mágusok a kézmozdulataikkal zavarnak össze bennünket: elhisszük neki, hogy ott van az a tárgy, ahol mondja. De el tudja-e hitetni azt is, hogy látjuk, amikor egy nemlétező tárgy eltűnik? Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológus gárdája maga is kifejlesztett egy trükköt, hogy meggyőződjön erről.

Miért szeretik a gyerekek a kukucsos játékokat?

Nincs olyan kisgyerek, aki ne élvezné azt a fajta bújócskázós játékot, amikor akár a szemét eltakarva, akár egész fejét egy kendővel lefedve arra kéri szüleit, hogy keressék meg őt, míg a szülők kétségbeesést színlelve játsszák el, hogy fogalmuk sincs, hol a gyerekük. Ennek a játéknak a fontosságára már több pszichológus is felhívta a figyelmet.

Milyen jelekre figyelünk?

Ha megtanuljuk, hogy egy jelet milyen esemény követ – például az ismert zene nyomában megjelenik a fagylaltoskocsi –, akkor ezentúl vajon mindig erre a jelre figyelünk fel, vagy ezt elraktározva újakat keresünk?

A női táskák titkai

A női táska nem csupán divatos kiegészítője ruhatárunknak. A pszichológusok szerint sokat elárul tulajdonosáról az, hogy milyen táskát hord magával és az is, hogy hogyan hordja.

A gyereknek elemi igénye van a mesére

Azt mondják, hogy a gyerekek 9-10 éves korukig a mesék világában élnek, de aztán elindul a pubertáskori változás, és elfordulnak a meséktől. Van-e valami, ami mégiscsak megmarad és átmentődik? Igen, ezért sem mindegy, milyen mesét és honnan kap a gyerek.

Nem tudja a bal, mit akar a jobb

Olyan természetesnek tűnnek a mozdulataink, ugye? Ha el akarunk érni valamit a felső polcon, egyszerűen csak oda nyúlunk érte. Ha pedig valaki elkéri az előttünk álló ásványvizes palackot, nem gondolkodunk, hanem utánanyúlunk és átadjuk neki. Bár azt gondolnánk, hogy viselkedésünk minden esetben tudatos, hiszen tudjuk, hogy ki mit kér, és erre nekünk hogyan kell reagálni, a legújabb kutatások szerint, ez nem mindig van így.

Szingli élet – menő vagy káros? (1.)

Egy felmérés szerint az egyéjszakás kalandok után a nők többsége „elhasználtnak és becsapottnak” érzi magát, még akkor is, ha előre tudta, hogy csak egy kalandra számíthat. A szingli élet „előnyeiről” sok film és sorozat szól, melyek azt sugallják, hogy egy nő is élhet „szabadon”, arról azonban csak nagyon kevés szó esik, mi is játszódik le sok nő lelkében másnap, az ébredés után.

Ha kitör a vulkán – a düh természete

Talán Önök is ismerik azt az életérzést, hogy a kutya se fekszik jó helyen, vagy legszívesebben földhöz vágnának valamit, esetleg meg is teszik. A düh az egyik legtermészetesebb érzelem, amelyet életünk során sokszor megtapasztalunk. A kutatások szerint, ha életünk során ránk törő dühnek szabad utat engedünk, a fékevesztett érzelem és indulatkitörés romboló hatással lehet nemcsak a kapcsolatainkra, hanem az egészségünkre is.

A férfiakat is megviseli a szakítás

A férfiak néhány milliszekundum alatt eldöntik, hogy vonzónak találják-e az adott nőt vagy nem – emiatt azonban nem nevezhetjük őket felszínesnek, mert ez a génjeikben van. Sőt, a közhiedelemmel ellentétben a szerelmi hullámvölgyek nagyobb hatással vannak a fiatal férfiak mentális egészségére, mint a nőkére.