Nehogy a másiknak jobb legyen

Az emberek nagy hányada egy sorsoláson kész lenne akár lemondani a nagyobb nyereményről, amennyiben ezzel csökkenthetné mások esélyét a nyerésre. Ezek az emberek megfosztják társaikat a jutalomtól még akkor is, ha ezzel ők maguk is rosszabbul járnak. A népesség közel 90%-a beosztható különböző kategóriákba: optimisták, pesszimisták, megbízhatók és irigyek.

Senki nem szeretné magát az irigykedő csoport tagjai közé sorolni, de a pszichológusok szerint elég gyakran az irigység az oka annak, ahogyan viselkedünk. Ahelyett, hogy közösen dolgoznánk olyan megoldásokon, ami mindenkinek jó lenne, a legtöbb ember kiegyezik a kudarccal egészen addig, amíg a szomszédnak rosszabb.

Nehogy másnak jobb legyen

A kutatás szerzője, Yamir Moreno (Zaragoza Egyetem, Spanyolország) szerint az eredmények azzal a megállapítással is szemben állnak, miszerint az emberek alapból racionálisan viselkednek.

A kutatók szerint a fenti négy csoport közül az irigyek csoportja a legelterjedtebb, minden harmadik ember ebbe a kategóriába esik. A népesség 10%-a nem osztható egyik csapatba sem, őket a pszichológusok „random" csoportként emlegetik: kiszámíthatatlan, hogyan fognak viselkedni egy adott szituációban.

A kutatásban egy program vizsgálta a résztvevők különböző játékokra adott reakcióit, ami ezek alapján beosztotta őket a négy fentebbi kategória egyikébe. Az egyik ilyen játék volt például a Szarvasvadászat, aminek segítségével 40 $ értékű tombolajegyet nyerhettek. A játékban egy-egy embernek ki kellett választani, hogy szarvasra vagy nyúlra vadászik. A szarvas többet ért, azonban mindkettőjüknek a szarvast kellett választania, hogy a vadászat sikeres legyen. A nyúlvadászat egyedül is teljesíthető volt, annak a jutalma egy jegy volt a sorsolásra. Az irigy személyiségtípusok inkább választották a nyulat, nehogy másnak jobb legyen, még ha így saját magukat is hátrányba hozták.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés