A férfiakat is megviseli a szakítás

A férfiak néhány milliszekundum alatt eldöntik, hogy vonzónak találják-e az adott nőt vagy nem – emiatt azonban nem nevezhetjük őket felszínesnek, mert ez a génjeikben van. Sőt, a közhiedelemmel ellentétben a szerelmi hullámvölgyek nagyobb hatással vannak a fiatal férfiak mentális egészségére, mint a nőkére.

A férfiak pillanatok alatt döntenek

A férfiak néhány milliszekundum alatt eldöntik, hogy vonzónak találják-e az adott nőt vagy nem – emiatt azonban nem nevezhetjük őket felszínesnek, mert ez a génjeikben van, állítják holland és angol tudósok. Potenciális partnereiket a férfiak szinte kizárólagosan a külső alapján ítélik meg, mivel „ősi” genetikai ösztönük a vonzóbb nők felé hajtja őket. Egy új kutatás szerint a szép arcú nőket a férfiak termékenyebbnek gondolják, így működésbe lép a túlélőösztön. Ezzel szemben a nőknél tovább tart eldönteni, mit is éreznek egy férfi iránt, mert mérlegelniük kell, hogy az el tudja-e kötelezni magát és képes lesz-e eltartani őt és gyerekeit – ez a nők genetikai programja. A kutatást Mark van Vugt és Dr. Johanna van Hooff, az Amszterdami Egyetem kutatói végezték, és a Social Cognitive and Affective Neuroscience című folyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket.

Az Amszterdami Egyetem kutatói 20 férfi és 20 nő segítségével azt vizsgálták, milyen előítéletekkel rendelkezik a két nem a külső szempontjából, ennek során a résztvevőknek feladatokat kellett végrehajtaniuk, miközben mérték agyi aktivitásukat. A feladatok végrehajtása közben a férfiaknak és nőknek ellenkező neműek fényképeit mutatták, a vonzótól a csúnyáig. A férfiak figyelmét könnyen elterelte egy csinos arc, a nők azonban továbbra is a feladatra koncentráltak. „A férfiak figyelme valóban könnyen elterelődik, ez azonban azért van, mert a termékenység jeleit keresik, ennek egyik jele pedig a szép arc. A férfiak ezért nem nevezhetők felszínesnek” – nyilatkozta Mark van Vugt professzor, a kutatás vezetője. „A másodperc törtrésze alatt ítélik meg a nőket, sokkal hamarabb, mint korábban gondoltuk. Milliszekundumok alatt eldöntik, milyen párt alkotnának a nővel. Ez egy rendkívül ősi dolog, amely azt segíti elő, hogy a férfiak a lehető legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező nővel párosodjanak.” „Ezzel szemben a nőkre nem voltak hatással a férfiak arcai, mivel a nőknek több bizonyítékra van szükségük, hogy eldöntsék, jó társ lenne-e az adott férfi” – folytatta a professzor. „A nők a viselkedés alapján ítélik meg, vajon megbízható-e egy férfi és képes-e elkötelezni magát, emiatt döntésüket sokkal később hozzák meg.”

A rossz kapcsolat jobban megviseli őket

Robin Simon, a Wake Forest Egyetem szociológia professzora megkérdőjelezte azt a feltételezést, hogy a nők sokkal rosszabbul élik meg a kapcsolattal járó érzelmi hullámvasutakat. A vizsgálatban több mint 1000 egyedülálló, 18 és 23 év közötti fiatal felnőtt vett részt. Az eredmények szerint bár a férfiak igyekeznek keménynek látszani, a boldogtalan románcok nagyobb érzelmi károkat okoznak bennük, mint a nőkben. Csupán másképp fejezik ki szorongásukat. Robin Simon kutatása a Journal of Health and Social Behavior (Egészség és Szociális Viselkedés) című folyóirat júniusi számában jelent meg. „Eredményeink szerint a felnőtt kor küszöbén a fiatal férfiak sokkal reaktívabbak a komoly kapcsolatok esetében”.

Ez azt jelenti, hogy egy zűrös kapcsolatnál a stressz jobban kihat a férfi mentális egészségére, mint a nőére. A kutatók azt is megállapították, hogy a férfiak érzelmileg jelentősen stabilabbak lesznek egy folyamatban lévő kellemes, romantikus kapcsolatban. Ez ellentmond a sztoikus férfiről alkotott sztereotip képnek. Ennek lehetséges magyarázata az, hogy fiatal férfiak számára gyakran az intimitás elsődleges forrása a romantikus partner – szemben a fiatal nőkkel, akik általában szoros kapcsolatban vannak a családdal és a barátokkal is. Simon szerint a férfiak és a nők különböző módon fejezik ki az érzelmi stresszt. „A nők érzelmi gondjai depresszióban mutatkoznak meg, míg a férfiaké függőségekben” – állítja a kutató. Míg a férfiaknak érzelmi szempontból fontosabb az aktuális kapcsolat minősége, a fiatal nőknek inkább az számít, hogy kapcsolatban vannak-e vagy sem. Tehát a fiatal nők sokkal inkább válnak depresszióssá szakítás után, illetve már az is segít rajtuk, hogy egyszerűen csak benne vannak egy kapcsolatban.

(Forrás: A fiatal férfiakat jobban megviseli a szakítás, mint a nőket, Evolúciós oka van annak, hogy a férfi pillanatok alatt felmér egy nőt)