Nem okoz mellrákot a melltartó

Egy a Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention című lapban közzétett kutatás szerint a melltartó viselése nem növeli a mellrák kockázatát. Egy nagyjából 1500, a menopauzába lépett nővel végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen hordták ezt a fehérneműt, semmivel sem voltak nagyobb mértékben kitéve a betegségnek, mint azok, akik nem.

Nem okoz mellrákot a melltartóA fenti kérdéssel kapcsolatban több mint húsz éve folyik a vita, szakemberek egy rész ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a mellrák évezredeken át ismeretlen volt a nők számára, aminek a melltartóviselés vetett véget. Az elmélet tudományos magyarázata abból áll, hogy a melltartók, főleg, amelyek merevítőt is tartalmaznak, nyomják a nyirokutakat, emiatt az anyagcseréből származó fölösleges és káros anyagok nem tudnak azokban szabadon áramlani, és a viselője nagyobb mértékben lesz kitéve a rákkeltő anyagoknak.

Egy korábbi kutatás – melyben 3000 nő vett részt – azt is kimutatta, hogy főleg a nagyobb kosárméretű melltartót viselőknél nő meg a kockázat mértéke, ám ezért könnyen felelőssé tehető az is, hogy ezek között a nők között több volt az elhízottak aránya. A Washington Egyetem szakemberei azonban megelégelték, hogy folyton a melltartóval riogatják a nőket, ezért 1513 ötvenöt és hetvennégy év közötti nőt kísértek figyelemmel, akik közül több mint ezernél diagnosztizálták a mellrák valamelyik típusát.

Személyes beszélgetés során valamennyiüket kikérdezték arról, milyen kosárméretet, illetve körméretet viselnek, hány évesen kezdtek el melltartót hordani, merevítős melltartót viselnek-e, és pontosan heti hány napban, napi hány órában viselik ezt a fehérneműt, és a válaszok alapján semmiféle összefüggés nem volt kimutatható a melltartóviselés és a mellrák kialakulása között. Amint azt a kutatást vezető Lu Chen kifejtette, sokakban azért is merült fel a melltartó hibáztatása a mellrák kapcsán, mivel a betegség jóval jellemzőbb a fejlett, mint a fejlődő országokban, és köztudott, hogy előbbiekben jóval elterjedtebb a melltartóviselés szokása, ám a tanulmány rácáfolt ezekre a nézetekre, így a nőknek továbbra sem kell attól tartaniuk, hogy csinos fehérneműjük bármiféle ártalmat is okozna számukra.