Kialvatlan? Tegyen ellene!

Ha reggelente nem ébred kipihenten, és napközben sem érzi magát túl energikusnak, annak több oka is lehet. Talán túl keveset aludt éjszaka? Az alváshiánytól nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat. A felnőttek számára minimum napi 7 óra alvás szükséges. A jól összeállított napirend segíthet, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

Nézzük, mitől érezhetjük magunkat kialvatlannak! Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásspecialista segít a kérdés megválaszolásában.

Horkolás

A kellemetlen zaj nemcsak a horkoló ember, hanem az alvótárs nyugodt pihenését is gátolhatja. A horkolás nem pusztán zavaró, de az egészséget is veszélyezteti. Horkolás közben a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt csökkenhet vagy kimaradhat a légvétel, az alvó személy egy pillanatnyi szünet után hirtelen levegő után kezd kapkodni. Az ilyen légzészavarok ún. mikroébredéseket okoznak, ami miatt az éjszakai alvás nem pihentető, napközben fáradság, koncentrációs zavar jelentkezhet. Súlyos esetben, ha alvás közben gyakran és hosszan kimarad a légvétel, ún. alvási apnoe jelentkezik, ami az oxigénhiány miatt számtalan betegség, például koszorúérbetegség, agyi érbetegségek, stroke kialakulását is elősegíti.

Ha nappal is fáradt...Az alvásspecialista véleménye: alváskivizsgálás során felderíthetjük a horkolás hátterében álló okokat. Az eredménytől függően a probléma műtéti úton, alternatív eszközök segítségével, vagy ún. CPAP terápia segítségével orvosolható. Bizonyos esetekben életmód változtatásra is szükség lehet, mert a túlsúly és a dohányzás is okozhat horkolást.

Rossz táplálkozási szokások

Gyakran megesik, hogy a nappali rohanásban csak bekapkodunk ezt-azt, majd a nap közben elmulasztott étkezéseket este pótoljuk. A kései vacsora után azonban teli hassal az alvás sem lesz pihentető.

Az alvásspecialista véleménye: a rendszeres táplálkozás segítségével elkerülhetjük, hogy este farkaséhesen érjünk haza és nehéz vacsorával terheljük meg a szervezetünket. A kiegyensúlyozott étrend azért is fontos, mert a napi ötszöri, kis mennyiségű étel fogyasztásával egyensúlyban tarthatjuk a vércukorszintet is. Gyakori ugyanis, hogy a nappali fáradtságérzetet az éhség miatt jelentkező vércukorszint-esés váltja ki.

Betegségek

Az éjszakai ébredéseket és a nappali fáradtságot egyaránt okozhatják lappangó, fel nem ismert betegségek. A kimerültség gyakran az első jel, mely alapján feltételezhetjük, hogy egyéb probléma áll a háttérben.

Az alvásspecialista véleménye: az alvászavarok komplex kivizsgálást igényelnek. A fáradtságot vérszegénység is okozhatja, de a depresszió is produkálhat hasonló tüneteket. A pajzsmirigy-alulműködés szintén nagyfokú teljesítménycsökkenést okozhat, de gyakran a terhelhetőség csökkenése hívja fel a figyelmet a szívbetegségekre is. Az éjszakai gyakori ébredéseket urológiai panaszok is okozhatják. Az esetek többségében az alapprobléma kezelésével a nappali fáradtság is megszüntethető.

Túl sok stressz és koffein

A fokozott stressz önmagában is alvásproblémákat okozhat. Hatására nehezebben alszunk el, és gyakori, hogy többszöri ébredéssel szakítjuk meg az amúgy is felületes éjszakai alvást. A probléma fokozódik, ha az alváshiány miatt jelentkező nappali fáradtságot növekvő koffeinbevitellel igyekszünk kompenzálni.

Az alvásspecialista véleménye: a túlzott koffeinfogyasztás hatására emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, a stresszes időszakban egyébként is jellemző idegesség, nyugtalanság fokozódhat. A stressz tüneteinek enyhítésére jó megoldást jelenthetnek a kiegészítő készítmények, de előfordulhat, hogy a probléma megoldása pszichológiai kezelést igényel.

A rendszeres mozgás is segíthet

Ha a fáradtságot nem valamilyen szervi panasz okozza és egészségi állapotunk engedi, a rendszeres mozgás is segíthet az alvásproblémák kezelésében. A testedzés hatására a keringés megélénkül, a szervezet felfrissül. Kutatások igazolják, hogy már heti 3 alkalommal végzett 20 perces, közepesen megterhelő mozgás is segít a fáradtság leküzdésében. A fizikai aktivitás által nemcsak nappal lehetünk éberebbek, hanem az éjszakai alvás is pihentetőbb lehet.