Gyors segítség gyomorégés ellen

Előbb-utóbb minden második ember szenved gyomorégéstől. Az égő érzés egy kiadós étkezés után jelentkezhet a gyomortájon, akkor, ha a gyomor sok gyomorsavat termel, és a záróizom, amely azt normál esetben a gyomorban tartja, nem képes már megfelelően zárni. A sav egy része a nyelőcső alsó részébe kerül, itt irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.

A kellemetlen tünetek enyhítésére megpróbálkozhatunk a következő gyors és természetes megoldásokkal.

Mandulatej

Azt az régi módszert, hogy az összerágott mandula enyhíti a gyomorégést, már régóta ismerjük. De azt, hogy ennél nagyobb segítséget jelent a mandulatej, kevesen. 150 ml tejhez adjunk 1-2 lereszelt mandulát és keverjük el jó alaposan. A mandulában és a tejben lévő zsír semlegesíti a gyomorsavat és enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Mulasszuk el házilagGyömbér

A gyömbérben olyan anyagok találhatók, amelyek enyhítik a gyulladást, csillapítják a hányingert és mérséklik a gyomorégés tüneteit. Fél teáskanál durvára vágott gyömbért rágjunk össze alaposan, majd nyeljük le. Ha ez nem megy, akkor fogyasszuk tea formájában. 2 ek durvára vágott gyömbért keverjünk 500 ml vízbe, majd hagyjuk lefedve állni tíz percig. Langyosan igyunk belőle naponta 1 vagy 2 csészével.

Almaecet

Első hallásra ugyan bizarrnak tűnhet, de tényleg hatásos gyógymód! Ha kínoz a gyomorégés, keverjünk össze 1 tk almaecetet fél pohár hideg vízzel és igyuk meg. Az íze nem lesz túl kellemes, de a hatása gyors.

Rágógumi

A gyomorsav egyik leghatásosabb ellenszere a nyálunk, ebből pedig rágógumival tudunk a legtöbbet termelni. Evés után kapjunk be egy cukormentes rágót, így megelőzhetjük a gyomorégést.

Édeskömény tea mézzel

1 vagy 2 tk édesköményt öntsünk le 150 ml forró vízzel és hagyjuk állni 10-15 percig. Adjunk hozzá 1 tk mézet, keverjük össze és melegen igyuk meg. Nagyon régi, de hasznos gyógymód gyomorégés ellen.

(Németből fordította: Sophie)