Az orvos nem mondja…

Az Egyesült Államokban rendkívül gyakori a magas vérnyomás a 18 és 39 év közöttiek körében, a férfiak 9 százaléka, illetve a nők 7 százaléka szenved ebben a betegségben. Csaknem 60 százalékuknak nincs megfelelően szabályozva a vérnyomása, és nem is kapnak megfelelő tájékoztatást az orvosuktól. A nyugati társadalmakban hasonló lehet a helyzet.

Az orvos nem mondja...Az egyesült államokbeli felmérésre azért került sor, mert a magas vérnyomás rendkívül gyakori ezen korosztály körében is: a 18 és 39 év közöttieknél a férfiak 9 százaléka, illetve a nők 7 százaléka szenved ebben a betegségben. Csaknem 60 százalékuknak nincs megfelelően szabályozva a vérnyomása, s ez az arány becslések szerint a nyugati társadalmakban hasonló lehet.

A kutatók az életmóddal kapcsolatos tanácsadás gyakoriságát vizsgálták 500 fiatal felnőtt bevonásával egy nagyobb amerikai praxisban. Bebizonyosodott, hogy a páciensek mindössze 55 százaléka részesült tájékoztatásban a diagnózistól számított egy éven belül. A leggyakoribb téma a testedzés és a dohányzásról való leszokás volt. Csupán a betegek negyede kapott tanácsot arra vonatkozóan, hogy az étrend miként befolyásolja a vérnyomást.

Az eredmények a Journal of General Internal Medicine című szaklap internetes kiadásában jelentek meg, november 6-án.

Leginkább a nők kaptak életmód-felvilágosítást, közülük is azok, akik rendszeresen orvoshoz járnak a krónikus egészségi problémáik kezelésére, magas a koleszterinszintjük, s a családjukban előfordult magas vérnyomás vagy szívbetegség.

Az adatok arra utalnak, hogy az orvosok rengeteg lehetőséget kihagynak a fiatal felnőttek tájékoztatására – fogalmazott a szerzőként közreműködő Heather Johnson, a Wisconsini Egyetem Orvosi és Közegészségügyi Iskolájának szakértője az intézmény sajtóközleményében.