Egészséges, de nem finom

Figyelmen kívül hagyjuk a joghurt tápértékét, ha az nem elég finom. Sokan úgy vélik, hogy az egészséges táplálkozás csekélyebb ízélménnyel jár, márpedig a választásban ez játszik főszerepet. Az egészséges élelmiszereknek vonzóbbnak kellene lenniük, az ízüket, csomagolásukat is javítani kellene, hogy versenyre kelhessenek a jóízű, ám egészségtelen ételekkel.

Egészséges, de nem finomA vizsgálat során joghurtokkal kínálták a résztvevőket. A tejtermékek különböző zsír- és cukortartalommal rendelkeztek. A résztvevők azonban még a tápértékek ismeretében sem mutattak nagyobb hajlandóságot az egészségesebb fajta váltasztására. Az egyébként is egészségtelenül táplálkozók használták fel a legkevesebb eséllyel az információt a választás során – állapították meg a szakértők.

Az egészségesen és az egészségtelenül táplálkozók egyetértettek abban, hogy az íz játszik főszerepet a döntésben, ráadásul ezt nem bírálhatja felül a tápérték – olvasható a Journal of Public Policy & Marketing című szakfolyóiratban.

„A jelenlegi egészséges táplálkozási trendek ellenére rengeteg fogyasztó továbbra is túl sok egészségtelen élelmiszert választ, mégpedig két okból kifolyólag” – magyarázta Robert Mai és Stefan Hoffman, a német Kiel Egyetem két munkatársa.

„Az egészségtelen mivoltot a jó ízzel azonosítják, ami a választás fő hajtóereje. Az egészséges ételek ízét, csomagolását és vonzerejét is javítani kellene, hogy ezzel versenyre kelhessenek” – tették hozzá a szakértők.

A kutatók úgy vélik, hogy azt is hasznos lenne hangsúlyozni, mennyire „menő” az egészséges étrend.