Ismerjük meg jobban a banánt!

A banán háromféle természetes cukrot tartalmaz – répacukrot, gyümölcscukrot és rosttal kombinált szőlőcukrot. Egy banán gyorsan, tartósan emeli az energiaszintet, két banán pedig elég energiát nyújt egy megerőltető másfél órás edzéshez. Nem csoda, hogy a sportolók kedvenc gyümölcse, emellett segíthet számos betegség legyőzésében vagy megelőzésében.

Depresszió
Egy közelmúltbeli, depressziótól szenvedő emberek között lefolytatott kutatás szerint sokan jobban érezték magukat banán fogyasztása után. Ez azért van, mert a banán triptofánt tartalmaz, ez olyan fehérje, amit a testünk szerotoninná alakít, ami ellazít, jobb kedvre derít, és boldogabbnak érzi magát tőle az ember.

Premenstruációs szindróma
Felejtse el a pirulákat – egyen banánt! A benne lévő B6-vitamin szabályozza a vércukor szintjét, ami befolyásolja a hangulatát.

Ezerarcú banánVérszegénység
Magas vastartalma révén elősegítheti több hemoglobin vérbe jutását, így enyhíti a vérszegénységet.

Magas vérnyomás
Ez a trópusi gyümölcs igen magas kálium-, de alacsony sótartalmú, így tökéletes a vérnyomás rendezésére. Olyannyira, hogy az amerikai gyógyszerészeti hatóság megengedte a banántermelőknek, hogy hivatalosan hangoztathassák: a gyümölcs képes a magas vérnyomás és agyvérzés kockázatát csökkenteni.

Szellemi teljesítmény
Egy angol egyetem 200 diákja tavaly úgy jutott túl vizsgáin, hogy reggelire, tízóraira és ebédre banánt ettek, hogy agyuk teljesítményét fokozzák. A kutatás megmutatta, hogy a káliumban gazdag gyümölcs támogatja a tanulást, mert élénkíti a hallgatókat.

Székrekedés
Mivel rostban gazdag, a banán beiktatása az étrendünkbe segíthet a normális bélműködés helyreállításában, így legyőzhetjük a problémát hashajtók szedése nélkül.

Másnaposság
Egyik leggyorsabb útja a másnaposság kikúrálásának egy mézzel édesített banános tejturmix. A banán csillapítja a gyomrot, és a méz segítségével helyreállítja a vércukorszintet, miközben a tej megnyugtatja és hidratálja a testet.

Gyomorégés
A banán természetes savlekötő hatású, ezért gyomorégés ellen próbáljunk megenni egy banánt.

Reggeli rosszullét
Étkezések között néhány falat banán segít a vércukorszint fenntartásában és a reggeli rosszullét elkerülésében.

Szúnyogcsípés
Mielőtt a csípést enyhítő krémekhez nyúlunk, próbáljuk meg bedörzsölni az érintett bőrfelületet a banánhéj belsejével. Sokan meglepően eredményesnek találták a duzzanat és a csípő érzés csökkentésére.

Idegesség
A banán B-vitaminokban gazdag, amelyek segíthetnek az idegrendszer megnyugtatásában.

Fekély
Bélproblémák az étrendbe iktathatjuk a banánt. Ez az egyetlen nyers gyümölcs, amely nem okoz fájdalmat a krónikus fekélyes esetekben. Semlegesíti a túlsavasodást, és csökkenti a gyomor irritációját, mivel befedi, „kibéleli” a gyomor belső falát.

Testhőmérséklet szabályozása
Sok távoli kultúra a banánt „hűtő hatású” gyümölcsnek tartja, amely a várandós kismamák fizikai és érzelmi hőmérsékletét hűti. Thaiföldön például az állapotos nők banánt esznek, így biztosítván csecsemőjük láztalanul születését.

A banán tehát természetes gyógyír sokféle bajra. Az almához hasonlítva négyszer annyi fehérjét, kétszer annyi szénhidrátot, háromszor annyi foszfort, ötször annyi A-vitamint és vasat, és kétszer annyi egyéb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban is. Talán ideje átírni a mondókát: „Egy banán naponta a doktort távol tartja”.

(Angolból fordította: Korom Lajos)