Egy kis mozgás – nagy haszon

A kímélő testmozgás jót tesz az idősek szívének, még akkor is, ha mozgásképességük korlátozott. Ha valamilyen mozgást illesztettek a napirendjükbe, például könnyű házimunkát vagy nyugodt sétát, a következő 10 évben csökkent a szívroham kockázata. Már pusztán az ülő tevékenységekkel töltött idő csökkentése is szív-érrendszeri előnyökkel járhat.

Egy kis mozgás – nagy haszon„Sok helyről halljuk azt a tanácsot, hogy végezzünk naponta legalább 30 percnyi közepes intenzitású testmozgást, pedig ez meglehetősen nehéz lehet a korlátozott mozgásképességű időseknek” – mondta a Journal of the American Heart Association február 18-i számában megjelent tanulmány szerzője, Thomas Buford, a Floridai Egyetem öregedéskutató intézetének munkatársa.

Buford kutatócsoportja közel 1200 idős, korlátozott mozgásképességű ember vizsgálatával kimutatta, hogy ha ezek a felnőttek valamilyen mozgást illesztettek a napirendjükbe, például könnyű házimunkát vagy nyugodt sétát, a következő 10 évre a szívroham alacsonyabb kockázata leselkedett rájuk.

„Nagyon fontos eredmény az, hogy már pusztán az ülő tevékenységekkel töltött idő csökkentése is szív-érrendszeri előnyökkel járhat” – foglalta össze az eredményeket Buford. A kutatás egyetlen hiányossága az, hogy ténylegesen nem bizonyítja, hogy a kímélő testmozgás megelőzi a szívrohamot az idős emberekben.

Dr. Gerald Fletcher kardiológus, az Amerikai Szív Társaság szóvivője azonban elmondta, az eredményeknek ösztönzőleg kell hatniuk az orvosokra és a családtagokra abban a tekintetben, hogy bátorítsák az idős embereket az aktív életmód fenntartására. „Természetesen valamilyen biztonságos tevékenységet kell választani, de erre rengeteg kiváló lehetőség nyílik számukra” – mondta Dr. Fletcher.