Meditációval lassíthatjuk agyunk öregedését

Meditációval hosszabb időn át megőrizhető az agy szürkeállományának épsége, mennyisége, az információkat feldolgozó képessége – derítette ki a University of California (Los Angeles) agykutatója, dr. Florian Kurth. A kutatásban azt tanulmányozták, vajon a meditáció együtt jár-e a figyelem, a memória és a gondolkodás képességének javulásával.

A kísérlethez 100 résztvevőt, 24-77 éveseket toboroztak. Ötven közülük négy, illetve 46 éve meditált, ötven még soha. A kutatók valamennyi résztvevő agyát MRI-vel vizsgálták.

Napi néhány percKimutatták, hogy korral növekvően csökkent a kísérletben résztvevők szürkeállománya – amint az várható volt. Meglepetéssel észlelték azonban, hogy a meditáló csoportba tartozók lényegesen kevesebb szürkeállományt vesztettek számos agyterületen.

„Azt vártuk, hogy kisebb területen várhatók csekélyebb változások – amint az előző meditációs kutatások alapján feltételeztük. Ehelyett ténylegesen azt figyeltük meg, hogy a meditációnak az egész agyban széles körű hatása lett” – mondta dr. Kurth.

A kutatás nem foglalkozott a zavaró tényezők kiszűrésével, például az életmóddal, a személyiséggel és a genetikai eredetű agyi különbségekkel, ezért a meditáció, illetve a szürkeállomány megmaradása között oki összefüggést bizonyítani egyelőre nem lehet. „Azt reméljük, hogy ösztönözni tudunk további kutatásokat, és tudományos bizonyítékok születhetnek a meditáció agyunkat, elménket megváltoztató képességéről a gyakorlatban” – fűzte hozzá a kutató.