Mit (t)együnk, ha fáj a gyomrunk?

Ha nincs komoly betegségünk, számos házi szer segíthet gyomorfájás ellen. Ha az ok pszichikai problémákban rejlik, sürgősen változtassunk a körülményeken, mert a stressz gyomorfekélyhez vezethet. Kerüljük a rohanást mind a munkában, mind a privát szférában, gondoskodjunk a pihenésről és kikapcsolódásról. Próbáljuk ki például a jógát vagy a tai chit.

Házi szerek gyomorfájás ellen

  • Gyógyteák: koriander, kamilla, bazsalikom, kömény, édeskömény, gyömbér, ánizs és a citromfű nyugtatja a gyomrot és az emésztőrendszert, az összetételt ízlés szerint lehet módosítani, de kaphatók kész teakeverékek is.
  • Meleg: A meleg vizes palack a hasra helyezve elűzheti a gyomorfájdalmat.
  • Rendszeres étkezés: Egyen azonos időpontokban, kerülje el a kiadós étkezéseket, és próbáljon meg nem állandóan rágni valamit.
  • Mondjon le az édességről: próbáljon meg cukormentesen táplálkozni.
  • Szénsavmentes víz: igyon felkelés után rögtön langyos vizet, vagy oldjon fel a vízben egy csipet szódabikarbónát.
  • Gyomorkönnyítő: articsókalé, friss káposztalé vagy egy kis gyomorkeserű nehéz étkezés után megkönnyíti az emésztést.
  • Homoktövis: napi háromszor fél kanál teáskanálnyi homoktövis segít gyomorgörcsök ellen.
  • Ecetes borogatás: adjunk ecetet egy tál forró vízhez, és mártsuk bele a törülközőt. Ezt helyezzük a hasunkra egy negyed órára.
  • Burgonya: egyen burgonyalevest vagy friss burgonyapépet.

HomoktövisTáplálkozás gyomorfájás esetén

Ha a gyomorfájás étkezéshez, táplálkozáshoz köthető, érdemes változtatni az étrenden. Kerülje a zsíros ételeket és a kiadós étkezéseket, kerülje a túlzott húsfogyasztást és az állati termékek fogyasztását. Kapjanak helyet helyettük teljes értékű élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek. Kezdje a napot gyümölcsökkel és kerülje a késői vacsorát.

Kerülje a gyomorsav-túltengést (acidózis) úgy, hogy kerüli a savban gazdag élelmiszereket, és csak nagyon kevés szénhidrátot, de sok rostot fogyaszt. A könnyű levesek (különösen zsírmentes csirkeleves), saláták és a természetes joghurt bizonyultak gyomorkímélő élelmiszereknek. Ügyeljen a változatos étrendre, amelyek emésztést segítő fűszerekkel készültek – például köménnyel, gyömbérrel és édesköménnyel.

Az étrend változtatásához egyénileg segíthet a böjt, hogy megtisztítsa a tápcsatornát.

(Németből fordította: Koncz László)