Hogyan javíthatjuk a memóriánkat?

Mi is volt az a szó? Miért jöttem be a szobába? Ismerem, de nem jut eszembe a neve. Tudta, hogy az emberek kétszer annyira félnek attól, hogy elvesztik szellemi képességeiket, mint azt, hogy fizikai képességeiket veszítik el? Mostanra talán már Ön is eljutott addig a következtetésig, hogy a memóriavesztés és az öregedés egy cipőben jár. Vagy mégsem?

Bár bizonyos fokú memóriavesztés tényleg az öregedés számlájára írható, a feledékenység nem elkerülhetetlen. Mindennapos választásaink erősen befolyásolják azt, hogy agyunk hogyan öregszik. Bizonyos dolgokat – például a genetikát, korábban elszenvedett fejsérüléseket vagy idegrendszeri betegségeket – nem befolyásolhatunk, más dolgokkal azonban idősebb korban is védhetjük a memóriánkat. Vizsgáljuk meg életstílusunkat és mindennapi szokásainkat. Lehet, hogy tudtunkon kívül szabotáljuk szellemi frissességünket.

Dolgoztassuk, jót tesz!1. Gyógyszerek
Egyes gyakran felírt vagy recept nélkül kapható gyógyszerek, például az antihisztaminok és fájdalomcsillapítók hatással lehetnek a memóriára. A legzavaróbbak azok lehetnek, melyek az agyra fejtik ki hatásukat – antidepresszánsok, altatók, nyugtatók. Váratlan feledékenységet okozhatnak, de ez általában rövid távú, és az orvosság elhagyása után nagy valószínűséggel javul a helyzet. Főleg azok érintettek, akik amúgy is hajlamosak a memóriacsökkenésre. Konzultáljon időről-időre orvosával, hogy még mindig szükséges-e a gyógyszer, és soha ne hagyja abba hirtelen gyógyszere szedését. A szervezetnek időre van szüksége az átálláshoz.

2. Stressz-szint
Gyakran érzi magát túlterheltnek, idegesnek? Az idegesség feledékenységet, zavarodottságot, koncentrálási nehézségeket okozhat. Ráadásul a stressz nem csak az agyra, a gyomorra is hat. A szervezet a stresszre reagálva kortizolt termel, amely hasi zsírképződéshez vezet, ami aztán memóriavesztést okozhat. Kutatások szerint a nagy hasi zsírréteggel élő középkorúak körében 3,6-szor nagyobb az esélye, hogy később feledékenységben vagy demenciában szenvednek.

Csökkentse a stresszt, mozogjon rendszeresen – legalább hetente háromszor, 30 percig. A testmozgás javítja az agy vérellátását, és még új agysejtek kialakulásában is segíthet. A jóga, meditáció, tai chi és hasonló tevékenységek szintén hatásos stressz-csökkentők.

3. Étrend
Sok olyan összetevőt tartalmaz az étrendje, amely egészséges az agy számára? Egészségesebb étrend egészségesebb agyat jelent.
Zsírok – agyunk kétharmad része zsírból épül fel, ezért a zsírfogyasztás nagyon fontos ahhoz, hogy a neuronok kommunikálni tudjanak egymással. A jó zsírok telítetlenek, szobahőmérsékleten folyékonyak, és általában növényekből származnak – kivéve a kókuszdió, pálma és pálmamag olajat, melyek telített zsírsavak. A telítetlen zsírok megtalálhatók a halakban, az avokádóban, diófélékben, napraforgóban, len- és tökmagban, a tofuban is.
Hal – kutatások megállapították, hogy azok a nők, akik hetente legalább egyszer tonhalat vagy sötét húsú halat, például szardíniát, heringet, pisztrángot vagy kardhalat ettek, jobb verbális memóriával rendelkeztek, mint azok, ennél ritkábban ettek halat.
Zöldség és gyümölcs – olyan összetevőket tartalmaznak, melyek segítenek csökkenteni az oxidatív redukciót, ami hozzájárul az agyi öregedés és kognitív hanyatlás kialakulásához és fejlődéséhez. A kelkáposzta, brokkoli, spenót és káposzta jó antioxidáns források. A gyümölcsök közül ne feledkezzünk el a fekete áfonyáról. Egy kutatásban 70 év feletti, korai emlékezetvesztésben szenvedő embereket vizsgáltak. Azok, akik három hónapon át naponta 2-2,5 pohár áfonyalevet ittak, jelentősen jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akik nem fogyasztottak áfonyalevet.
Gabonafélék – a szénhidrátok javítják a memóriát, ezért ne fukarkodjunk a fogyasztásukkal. Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket és tésztákat, a barna- és vadrizst, melyek tartalmazzák az agy számára szükséges rostokat, vitaminokat és ásványi sókat.

4. Alvás
Hogy aludt múlt éjjel? Idősebb korban erre nagy eséllyel az a válasz, hogy nem túl jól. Szomorú igazság, hogy a korral alvásunk mennyisége és minőségi is csökken. Ez pedig nem csak labilisabbá tehet bennünket, de a szellemünkre is kihathat. Az emlékek kialakításában szerepet játszó idegi kapcsolatok alvás közben jönnek létre. Ha nem alszunk eleget, nem tudnak megragadni az emlékek, úgy, hogy a későbbiekben előhívhassuk azokat. A jó alvást segítheti, ha rendszeresen ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel, naponta 20-30 perc testedzést végzünk, és kerüljük a koffein tartalmú ételeket és italokat. Ügyeljünk rá, hogy a hálószoba hőmérséklete ne legyen se túl hideg, se túl meleg.

5. Testedzés
Ülő életmódot folytat? Tartsa szem előtt, hogy a testmozgás nemcsak a szervezetünk, de az agyunk egészsége számára is fontos. Ez az egyik legjobb és legolcsóbb terápia a memóriateljesítmény javítására. Kutatások megállapították, hogy az aerobik típusú edzések növelik a hippokampusz méretét, ami jobb memóriához vezet. Lendületes séta, úszás, kertészkedés – minden, ami a szívet pumpálásra készteti, megfelelő.

(Angolból fordította: H. Orsi)