Terjed a szuperbaktérium

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens tífuszszerű járvány már Ázsián és Afrikán is végigsöpört, világszerte évente 30 millióan fertőződnek meg. Az ellenálló képesség megjelenése az 1970-es évekre tehető. A járványügyi szakértők szerint már küszöbön áll a globális elterjedés. A H58 nevű baktériumtörzs a Salmonella typhi családjába tartozik.

Terjed a szuperbaktériumAz antibiotikumokkal szembeni ellenállóképesség megjelenése az 1970-es évekre tehető. Egy átfogó kutatás arra világított rá, hogy a H58 nevű baktériumtörzs, mely a Salmonella typhi családjába tartozik, genetikai állományában a többszörös rezisztenciát meghatározó gének stabil állapotban vannak jelen.

A 20-30 évvel ezelőtt Dél-Afrikában megjelent törzs úgy tűnik, hogy már végigsöpört egész Ázsián és Afrikán, és a járványügyi szakértők szerint már küszöbön áll a globális elterjedés.

Statisztikai adatok szerint világszerte évente 30 millióan fertőződnek meg Salmonella typhi baktériummal, azonban idáig nem volt arra, hogy milyen arányban van jelen a rezisztens törzs.

Dr. Vanessa Wong (Sanger Intézet, Cambridgeshire, Egyesült Királyság) 74 közreműködő intézmény segítségével mintegy 1832 mintát vizsgált melyek, melyek összesen 63 országból származtak. Az 1992 és 2013 között elemzett minták 47 százalékában jelen volt a H58.

A tanulmány részleteit a Nature tudományos folyóirat hasábjain lehet megtekinteni.