Antibiotikum: barát vagy ellenség? Lehetőségek a rezisztenciakrízis küszöbén (1.)

Milyen lehetőségeink, feladataink vannak az antibiotikum-rezisztencia problémájának csökkentésében? Hol a helye ma az antibiotikumoknak, a fitoterápiának és a homeopátiának? Mikor kötelező antibiotikumot használni és mikor kerülendő? Mikor vessük be a homeopátiás gyógyszereket és a gyógynövényeket? Beszámoló az interdiszciplináris konferenciáról.

Terjed a szuperbaktérium

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens tífuszszerű járvány már Ázsián és Afrikán is végigsöpört, világszerte évente 30 millióan fertőződnek meg. Az ellenálló képesség megjelenése az 1970-es évekre tehető. A járványügyi szakértők szerint már küszöbön áll a globális elterjedés. A H58 nevű baktériumtörzs a Salmonella typhi családjába tartozik.

Antibiotikum nélküli világ?

A mikrobák gyakori mutációja miatt egyre inkább elterjednek az antibiotikumokkal szemben rezisztens törzsek. Várható következményei a fertőző betegségek számának növekedése, a kezelés költségeinek drasztikus emelkedése, illetve a halálozás magasabb aránya lesz. A kiváltó ok a jelenleg elérhető gyógyszerek évtizedek óta tartó kritikátlan alkalmazása.

Az AIDS-nél is veszélyesebb lehet a gonorrhea új változata

Egészségügyi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy Hawaiin már két esetben is regisztrálták egy szexuális úton terjedő, úgynevezett szuperbaktérium támadását, mely minden bizonnyal a gonorrhea antibiotikumokra rezisztens változata. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) már egy nagyobb összeget kért a Kongresszustól, hogy megtalálhassák a baktérium ellenanyagát, melynek első felbukkanását 2011 májusában jelentették Hawaiin, azóta viszont már Kaliforniában és Norvégiában is előfordult.

Új módszerrel készült antibiotikumok a rezisztens baktériumok ellen

A Karolinska Intézet (Svédország) munkatársai új módszerrel készült antibiotikumokat mutattak be a FASEB Journal oldalain, melynek segítségével a rezisztens törzsekkel, például az MRSA-val szemben is fel lehet venni a harcot. Az antibiotikumokkal szembeni ellenállás terjedése egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent. Mivel a gyógyszerfejlesztők rendelkezésére csupán korlátozott módszerek állnak, ezért az újfajta antibiotikumok megjelenését szkepticizmus övezi, ráadásul a széles spektrumú antibiotikumok sem jelentenek megoldást.