Az AIDS-nél is veszélyesebb lehet a gonorrhea új változata

Egészségügyi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy Hawaiin már két esetben is regisztrálták egy szexuális úton terjedő, úgynevezett szuperbaktérium támadását, mely minden bizonnyal a gonorrhea antibiotikumokra rezisztens változata. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) már egy nagyobb összeget kért a Kongresszustól, hogy megtalálhassák a baktérium ellenanyagát, melynek első felbukkanását 2011 májusában jelentették Hawaiin, azóta viszont már Kaliforniában és Norvégiában is előfordult.

Az AIDS-nél is veszélyesebb lehet a gonorrhea új változataA gonorrhea a második leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés Észak-Amerikában, és rezisztens változata még az AIDS-nél is rosszabb, mivel sokkal gyorsabban és agresszívabban képes terjedni. Aki ezt a fertőzést elkapja, akár néhány nap alatt bele is halhat.

Noha a HO41 néven is nyilván tartott baktériumnak egyelőre még egyetlen halálos áldozata sincs, a szakemberek szerint az a legbiztosabb, ha mindenki igyekszik elkerülni a támadást, amire a legjobb módszer a biztonságos szex.

A gonorrhea a középkor óta ismert fertőzés, mely, ha kezeletlenül marad, akár meddőséget is okozhat, ráadásul a HIV fertőzés kockázatát is növeli. Leggyakrabban a 15 és 24 év közöttiek körében jelentkezik a betegség, amely az 1940-es években, a penicillin és egyéb antibiotikumok bevezetésével vált gyógyíthatóvá.

2012-ben az Egyesült Államokban 74 százalékos növekedést mutatott a gonorrhea előfordulása, és az arány az idei év elején csak tovább emelkedett. Az úgynevezett cefalosporinok – vagyis azok a széles spektrumú, baktériumölő hatású antibiotikumok, melyeket a fertőzés kezelésére eddig használtak – világszerte egyre hatástalanabbnak bizonyulnak, így nagy a veszélye annak, hogy hamarosan valamennyi gonorrheatípus kezelhetetlenné válik.