Egy veszélyes adalékanyag: a titán-dioxid megy és marad is

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom 6 hónapos átmeneti időszakot követően 2022. július elején lép majd életbe. De mi a helyzet a gyógyszerekben lévő titán-dioxiddal?

Allergia ellen: Peralgin

Évről évre nő az allergiások, de legalábbis a valamire érzékenyek száma. Véleményem szerint ez főleg annak köszönhető, hogy nagyon eltávolodtunk a természettől, a természetes környezettől. Szerencsére azt is tapasztalom, hogy mind többen és bátrabban nyitnak az egészséges életmód felé – de van még mit helyre tenni a fejekben, hozzáállásban, tudatosságban.

Ipari termék vagy élelmiszer?

Messze távolodtunk attól a világtól, hogy ismeretségi forrásból szerezzük be az ennivalónkat, vagy magunk állítjuk elő a fogyasztani kívánt élelmiszert. A vidéki életforma követői csökkentek, ezzel együtt pedig növekszik a nagy hasznot hozó élelmiszeripar. Mit eszünk valójában? Mit mondanak a gyárban, vagy az élelmiszer-ipari cégeknél dolgozó szakemberek?

Tévhitek kedvenc finomságainkról

Dió, müzli, joghurt – az egészséges táplálkozás alapjai. Vagy mégsem? A legtöbben arra a kérdésre, hogy a müzli vagy a joghurt egészséges-e, azt felelik, hogy persze! Ez igaz, de nem teljesen! Bár a müzli tényleg egészséges, nem mindegy, hogy milyet választunk. Sőt, azzal sem biztos, hogy teszünk az egészségünkért, ha minden nap elfogyasztunk egy zsírszegény joghurtot. Hogy miért? Elsősorban azért, mert ha nem figyelünk, és ha csak a csomagoláson jelzett „zsírszegény” feliratot nézzük, könnyen csapdába eshetünk, mert a legtöbb termékben nagyon sok a cukor, a zsír és az olyan adalékanyag, amit nem nevezhetünk egészségesnek.

Egy hentes levele

„Mit is eszünk meg?” Egy (volt) hentes jóvoltából az alábbi levél kering a neten. Ha az állításoknak csak egy része igaz, akkor is érdemes megfontolni, mit vásárolunk – és eszünk – meg, amiről azt hisszük, hús.