Egy veszélyes adalékanyag: a titán-dioxid megy és marad is

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom 6 hónapos átmeneti időszakot követően 2022. július elején lép majd életbe. De mi a helyzet a gyógyszerekben lévő titán-dioxiddal?

Nyártól kezdve tehát a gyártók többé nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. A döntés azt követően született meg, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2021. májusi szakvéleményében leszögezte: a titán-dioxid nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy élelmiszer-adalékanyagként használják.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják.

A szerkesztő kiegészítése:

A titán-dioxid (vagyis az E171 névvel jelölt adalékanyag) már sok évvel ezelőtt felkerült a potenciálisan rákkeltő anyagoknak a Nemzetközi Rákkutató Hivatal (IARC) összeállított listájára. Egészen pontosan a 2B karcinogén csoportba való besorolás történt meg, vagyis megállapították, hogy ez a vegyület „lehetséges karcinogén emberek számára”.

Az egyik szemünk nevet, hiszen az irány jó: élelmiszerben többé nem lehet titán-dioxid. A másik szemünk viszont sír, mert az Európai Unióban érvényes új szabályozás mélyen hallgat a számos gyógyszerben eddig és nyilván továbbra is megtalálható titán-dioxidról, amely a tabletták külső héjának szép fehér színét adja. Talán nem tévedünk nagyot, ha a háttérben a gyógyszeripar igen erős lobbizási képességét sejtjük.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ipari termék vagy élelmiszer?