Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Szédül, káprázik a szeme? Alacsony lehet a vérnyomása!

Úgy érezzük, mintha forogna velünk a világ, hideg, nyirkos lesz a bőrünk, és kis csillagok táncolnak a szemünk előtt: a keringési problémák gyakori tünetei ezek. A legtöbb panaszt az alacsony vérnyomás okozza, de a keringési problémák hátterében más okok is állhatnak. Lássunk néhány tanácsot, hogy mit tehetünk a keringési problémák megelőzése érdekében.

Szédülés, ájulás – alacsony vérnyomás

Forog a világ, hideg veríték lepi el és csillagok táncolnak a szeme előtt? Ezek a vérkeringés zavarainak gyakori tünetei, melyeket gyakran szédülés és hányinger kísér. A panaszokat sokszor alacsony vérnyomás okozza, ám vannak más okok is, amelyek mögött szív- és érrendszeri problémák húzódnak meg. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok, és mit tehetünk ellenük.

Kardiológiai kockázatot jelezhet felálláskor a szédülés

Ha felálláskor hirtelen leesik a vérnyomásunk, amitől szédülni kezdünk, a szívelégtelenség megnövekedett kockázatának lehetünk kitéve. Az orvosi szaknyelvben ortosztatikus hipotenzió néven ismert állapotban szenvedő kutatási alanyokban 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívelégtelenség, mint azokban a résztvevőkben, akiknek felálláskor nem esett le a vérnyomásuk. A kockázat 34 százalékra mérséklődött, amikor a kutatók kiszűrték azokat, akik magas vérnyomásban is szenvedtek.

A gyógyító hibiszkusz

A szobanövények közül az egyik legkedveltebb a hibiszkusz (Hibiscus rosa sinensis) vagy kínai rózsa. Nem csak szép, de igen hasznos virág. Gyógyító minőségéről még a gyakorlott kertészek közül is kevesen tudnak, pedig a hibiszkusz levelei és virágai ősidők óta használatban vannak a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, az aranyér, a dizentéria és a heveny bőrgyulladások gyógyításánál.