Ezért ne hizlalja a gyermekét!

Aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják naponta. A következmények magukért beszélnek: a 2 év alatti magyar kisgyermekek ötöde túlsúlyos vagy elhízott, és ez felnőttként is komoly egészségügyi problémákat – szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget – okozhat.

Az iskolai menza és a képernyő előtt töltött idő is hibásak a gyerekkori elhízásban

Az egyre nagyobb mértéket öltött gyerekkori elhízással kapcsolatban végzett legfrissebb kutatások szerint a jelenség hátterében elsősorban az iskolai menzán fogyasztott ebédek és a napi két vagy annál több képernyő előtt töltött óra állhat. A Michigan Egyetemen végzett kutatás során az is kiderült, hogy bár az elhízás mögött számos általános, a többségre jellemző ok is áll, akadnak nemspecifikus tényezők is.

Napirend vagy igény szerint etessük a gyerekeket?

Azok az anyák, akik a napirend és időpontok követése helyett a gyermek igénye szerint etetik csecsemőjüket, megelőzhetik, hogy később elhízzanak gyermekeik. A szakemberek szerint ugyanis, ha az újszülött akkor kap enni, amikor kéri, nagyobb korában sem lesz gondja a súlyával, ugyanakkor a másik módszer, mely szerint a kicsiket szigorú napirend szerint kell etetni, könnyen vezethet elhízáshoz.

Dolgozó mamák, kövér gyerekek

Az utolsó harminc évben a gyermekkori elhízás több mint háromszorosára nőtt az Egyesült Államokban. Egy nem régiben lezajlott kutatás összefüggést mutatott ki a gyerekek testtömegindexe és az anyák munkában töltött éveinek száma közt.