Dolgozó mamák, kövér gyerekek

Az utolsó harminc évben a gyermekkori elhízás több mint háromszorosára nőtt az Egyesült Államokban. Egy nem régiben lezajlott kutatás összefüggést mutatott ki a gyerekek testtömegindexe és az anyák munkában töltött éveinek száma közt.

Dolgozó anyaA Cornell University és az University of Chicago kutatói a NICHD által szponzorált „gyermekgondozás és fiatal kori fejlődés” című vizsgálatban országszerte 900, 3., 5. és 6. osztályba járó gyereket figyeltek meg.

A kutatók azt állapították meg, hogy az anya munkában töltött éveinek teljes száma kis mértékű, de halmozódó befolyással van a gyerekek testtömegindexére, ami egy idő után a túlsúly vagy elhízás valószínűségének emelkedéséhez vezethet. A megállapítás az 5.-es és 6.-os gyerekek körében volt a leghelytállóbb. Meglepő módon, a gyerekek fizikai aktivitásában, a felügyelet nélkül és a TV-nézéssel töltött idő mennyiségében történt változások nem adtak magyarázatot a dolgozó anya és az gyermek testtömegindexe közötti kapcsolatra. A munkában töltött napszak sem kötődött jelentős mértékben a gyermek testtömegindexéhez.

A felfedezés okai tehát még nem teljesen egyértelműek. A szerzők szerint az egyik lehetséges ok, hogy a dolgozó szülőknek kevesebb idejük van boltba járásra és főzésre. Emiatt gyakrabban esznek házon kívül, vagy fogyasztanak gyárilag elkészített, gyakran túl zsíros és kalóriában gazdag ételeket.

Mivel Amerikában a kisgyerekes anyák több mint 70 százaléka dolgozik, egyértelmű, hogy fontos ezeknek a családoknak a támogatása. Megállapításaik alapján a kutatók jelezték, tenni kell azért, hogy növekedjen az elfogadható áron kapható, egészsésges készételek aránya, és támogatni, tanítani kell a dolgozó szülőket arra, hogyan tudnak szoros időbeosztásuk mellett is egészséges étkezést biztosítani gyermekeiknek.

Az amerikai gyerekek nagyjából egyötöde kövérnek mondható, és a gyermekkori elhízás összefügg a serdülő- és felnőttkori egészséggel, szokásokkal és egyetemi problémákkal, állítja Taryn W. Morrissey, a kutatás vezetője.

A közösségi és iskolai programok fontos szerepet játszhatnak az egészséges testsúly megtartásában, ha tájékoztatást nyújtanak a gyerekeknek és szüleiknek a táplálkozásról és mozgásról, valamint a gyorsan elkészíthető egészséges ételekről.

(Forrás: Children’s BMI Found to Rise the Longer Their Mothers Work, angolból fordította: Harrach Orsolya)