Fertőző papillomák, kondilómák

A szemölcsöt okozó vírusok olyan parányiak, hogy majdnem annyi férne el belőlük egy gyufafejnyi helyen, mint ahány ember él a Földön. A humán papilloma vírusnak (HPV) több mint 130 fajtája ismert. Közvetlen érintkezés útján terjed közösüléskor, vagy kisebb bőrsérülésekkel. A HPV leginkább a méhnyakrák kiváltó okaként ismert, de más betegségeket is okozhat.

Talpszemölcs: nagyon fertőz, irtsuk ki!

A talpon jelentkező szemölcsök rendkívül fertőzőek, és elsősorban terhelésnél jelentkező fájdalom teszi őket észrevehetővé. A vírusos szemölcsökhöz tartoznak, a humán papillomavírus (HPV) okozza őket. A szemölcsök fagyasztással eltávolíthatók, de különböző házi szerek is hatékony kezelési lehetőséget jelentenek. Lássuk, mi segít a talpszemölcsök ellen.

HPV elleni oltás – még lehet választani

Az utóbbi időben egyre erőteljesebb a HPV elleni oltás beadása mellett korteskedő propaganda. Ez a mozgalom már olyan messzire jutott, hogy minden magyarázkodás nélkül „nemes” egyszerűséggel csak méhnyakrák elleni oltásnak titulálják. A hatóságok nem hogy nem teszik helyre e csúsztatásokat, hanem maguk is ilyen félrevezető propagandával élnek.

Veszélyes csókolózás

A csókolózás veszélyességét tekintve megelőzte a dohányzást és az alkoholfogyasztást a fej- és nyaki rákfajtáknál. A humán papillomavírus csókolózással is terjed, ami akár 250-szeresére is növelheti e rákfajták kockázatát. A kutató szerint egyenesen cunamiszerű a rákos megbetegedések terjedése. Az intimitás e formája a megbetegedések 70 százalékáért felel.

Siitake kontra HPV

A humán papillóma vírus (HPV) fertőzés útján terjed: a bőrben, a nemi szerveken, illetve a száj nyálkahártyáján jöhetnek létre elváltozások. A nők háromnegyede fertőződik meg szexuális úton HPV-vel, de a kórokozó hosszabb ideig csak kevés esetben marad életben. A japán siitake gomba kivonata képes lehet meggátolni a vírus okozta daganatok kialakulását.

Méhnyakrák elleni oltás: szükségtelen, megbetegít?

Ha valaki rákban megbetegszik, akkor előtte az életében már több olyan hatás érte, ami mély lenyomatot hagyott vissza benne. Az öröklődés, az életmód, a táplálkozás, a környezeti hatások, gyógyszerek, mérgek, a lelki traumák feldolgozásának lehetősége, vagy éppen hiánya mind szerepet játszik abban, hogy a „pohár betelik”, és kialakul a rákbetegség.

Az elsőéves egyetemisták negyede kap el nemi betegséget, felük részegen

A hallgatók 89 százaléka nem szokott óvszert használni alkalmi szexuális kapcsolatnál, 73 százalékuk többnyire alkoholfogyasztás után bocsátkozik kalandba. Az elkapott nemi betegségek háromötöde chlamydia, 18 százaléka pedig herpesz. A dráma szakosok bújnak ágyba a legtöbb partnerrel, átlagosan 28-cal – derül ki egy a napokban közzétett angol kutatásból.

Honnan jön a szemölcs, és hogyan tüntessük el?

A szemölcsök, vagy tudományosan papillomák, az ember bőrén megjelenő, eléggé kellemetlen kinézetű kinövések. Az esztétikai csúnyaságukon kívül legkevésbé megfelelő helyeken – arcon, karon, talpon, még akár a nemi szerveken is – megjelenve kényelmetlenséget okozhatnak. Honnan is származnak a papillomák, és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

A HPV oltás súlyos mellékhatásai

A HPV elleni védőoltásról kezdettől fogva megoszlik az orvosok véleménye. Az oltóanyagot állítólag sosem tesztelték gyerekeken, és nem végeztek vizsgálatot arra vonatkozóan sem, hogy milyen mértékben csökkenti a méhnyakrák előfordulási arányát. Mellékhatásai azonban vannak…

Sokféle alakban, különböző helyen

A szemölcs olykor pusztán szépséghiba, esztétikai probléma, de sokszor súlyos betegségek hírnöke is lehet. Bármely testtájon megjelenhet, de akármilyen ártalmatlannak látszik is, tanácsos mielőbb megmutatni szakembernek, hogy időben megelőzhessük a nagyobb bajt.