Honnan jön a szemölcs, és hogyan tüntessük el?

A szemölcsök, vagy tudományosan papillomák, az ember bőrén megjelenő, eléggé kellemetlen kinézetű kinövések. Az esztétikai csúnyaságukon kívül legkevésbé megfelelő helyeken – arcon, karon, talpon, még akár a nemi szerveken is – megjelenve kényelmetlenséget okozhatnak. Honnan is származnak a papillomák, és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Ma már ismeretes, hogy a papillomák vírusos eredetűek. A HPV-t (human papilloma vírus) a bőr felső rétegeinek és a nyálkahártyáknak ellenőrizhetetlen sejtkinövéseit okozzák. Képes mindennapi úton terjedni (például kézfogással), a bőr vakarása következtében, vagy nemi érintkezés által.

Egyes válfajai (például a condylomák) képesek rosszindulatú daganattá fejlődni. Ezért, ha a szemölcs gyanúsan „viselkedik”: változtatja a formáját vagy méreteiben növekedik, feltétlenül szükséges megvizsgáltatni.

Ismeretesek olyan esetek, amikor a szemölcsök maguktól eltűntek – például erős pszichológiai megrázkódtatás vagy hipnotikus befolyás hatása alatt. Emiatt régebben természetfeletti tulajdonságokat nyilvánítottak nekik. Ma az orvostudomány azt tartja, hogy a papillomák megjelenése és eltűnése a központi idegrendszerrel áll kapcsolatban.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a papilloma vírus sok ember szervezetében szunnyad, s valamilyen negatív tényező hatására jelentkezik: az immunitás legyöngülésekor, a hasznos anyagok hiánya esetében, vagy a higiéniai szabályok be nem tartásakor.

Megelőzésként tehát érdemes elsősorban a higiéniai szabályokat betartani! Zuhanyozzunk naponta, mossunk rendszeresen kezet. Szex közben, különösen, ha nincs állandó partnerünk, használjunk óvszert. Hiszen nagyon sokszor előfordul, hogy a nemi aktus közben történik a vírus átadása (pontosan úgy, mint az összes többi nemi fertőzés).

Rendszeresen szedjünk vitaminokat. Az őszi-téli-tavaszi időszakban hasznosak lehetnek az immunrendszert erősítő szerek is. Ha vannak gyermekeik, rendszeresen vizsgálják át a bőrüket: nem jelent-e meg rajta valami gyanús? Feltétlenül tanítsuk meg a kicsiket a személyi higiénia alapszabályaira.

Ha a szemölcsök már megjelentek, megpróbáljuk őket likvidálni. A papillomák eltávolítása vagy kiégetése különféle savakkal nem csak hogy elég fájdalmas –ráadásul észrevehető nyomokat is hagy a bőrön. Néha a kinövéseket lápisszal (ezüst-nitráttal) vagy magnéziumszulfáttal javasolják kenegetni, ez azonban nem mindig hatékony. A szemölcs kiégetésére diatermiás elektromos áramkezelést lehet alkalmazni. Ha sok papilloma van, jó eredményeket érhetünk el folyékony nitrogénes krioterápiával (hideg kiégetéssel). Az ilyen procedúrát általában szakképzett orvos végzi el.

Népi gyógymódok

A népi gyógyítók javasolják a szemölcsöt naponta 2-3 alkalommal nyers fokhagymával bedörzsölni. A fokhagymában lévő kénes összetevők antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Amerikai tudósok által vezetett kutatás során kiderült, hogy a fokhagymakivonat rövid időn, akár két héten belül megsemmisíti a szemölcsöknek még a nyomát is.

Lehet még kenegetni citrom héjával, amit nyolc napig ecetben áztattak, kötés formájában kalanchoe (korallvirág) friss szétnyomott leveleit tenni rá, vagy összetört berkenyebogyóval bekenni .

Az üröm (Artemisia) erős ázatával történő napi többszöri benedvesítés lehetővé teszi későbbi fájdalommentes eltávolításukat. Ugyanezzel a céllal alkalmazzák még a kutyatej (Euphorbia) vagy vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) friss levét. A gyógyítást a papilloma teljes eltűnéséig kell folytatni. Ha három héten belül nem tűnnek el, alkalmazzunk másik módszert vagy forduljunk orvoshoz.

(Forrás: Откуда берутся бородавки и как от них избавиться? oroszból fordította. Bajkovné Erdész Mária)

Ha szeretne még olvasni a szemölcsökről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fertőző papillomák, kondilómák