Mogyorós keksz, az ünnepre is friss marad

Nagy segítség lehet ez a mogyorós keksz recept, ha kevés az időnk az ünnepi készülődésre. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészül, és ami fontos: sokáig eláll, a váratlan vendég érkezésekor elég csak elővenni a dobozból. Nincs benne tojás és laktóz, tehát az ezekre érzékenyek is fogyaszthatják. A receptben szereplő vaj helyett helyett használhatunk ghee-t.

Ne hanyagoljuk el a mogyorót!

A boltban árult mogyorót barna, papírszerű héjával együtt árulják. Ez a borítás tápláló, de keserű ízű lehet. Ha alacsony hőmérsékleten, mintegy 190-200 fokon pirítjuk 10-15 percig, íze intenzívebb lesz, és a hő meglazítja a barna bevonatot, így némi dörzsöléssel könnyebben eltávolítható. Talán nem is tudjuk, mi rejlik a finom gömböcskékben.

Napi pár szem mogyoró

Már 10 gramm dió- vagy mogyoróféle jelentősen csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti halálozás veszélyét, beleértve a légzőszervi és a neurodegeneratív problémákat, a cukorbetegséget, egyes rákfajtákat és a szívproblémákat is. A jótékony hatás férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelhető. A mogyoróvaj fogyasztása nem járt hasonló haszonnal…

Biztonságos mogyoró allergiásoknak

Egy észak-karolinai egyetem olyan eljárást dolgozott ki, amellyel a mogyoróban lévő allergének akár 98 százalékát is el lehet távolítani. Az allergének azok az anyagok, amelyek az allergiás reakciókat kiváltják az erre hajlamos emberekben. Az új eljárás során a meghámozott és pörkölt mogyorót élelmiszeripari minőségű enzimeket tartalmazó oldatba áztatják.